Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Нямам представа да е имало намеса, нямам информация, но доколкото знам, в неделя в Турция има избори."

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, слeд като проведе среща с напускащия парламента зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Посочвам ви факти. Нямам информация да е имало влияние, върху нас не е имало дори и опити да има влияние. Дебатът по приемането на закона беше публичен. Всички участваха - и вероизповеданията, и медиите и всеки заинтересован имаше възможност да участва в дебатите по приемането на закона и в комисиите. Така че аз нямам факти, за да ви посоча, но ви посочвам един факт, който е публичен и е ясен (изборите в Турция - б.а.)", подчерта председателят на движението.

"Категорично не, по никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата" - така отговори досегашният председател на парламентарната комисия по сигурност Цветан Цветанов пред журналисти на въпрос окавала ли е Анкара натиск по отношение примането на промените в Закона за вероизповеданията. Той напомни, че че този закон е бил дискутиран много и че имаше работна група. Така по-рестриктивните текстове, които са били заложени в началото, след разговори с представителите на различните вероизповедания са били смекчени. В първия вариант на текста бе заложено даренията за тях да отпаднат. Но след срещата в Св. Синод с патриарха и митрополитите, при което висшият клир е заявил, че не могат да приемат отпадането на даренията. Ето защо управляващите склониха контрол да има само върху субсидиите, които отпуска държавата. И даренията да се запазят.

При приемането на Закона за вероизповеданията сме се водили само от обществения интерес, само и единствено вероизповеданията да получават средства от държавата, за да се ограничава по този начин въздействието на евентуални външни фактори.

"Като председател само допреди часове на парламентарната група на ГЕРБ, аз казвам, че не е оказван натиск, а и г-н Карадайъ няма такава информация", подчерта Цветанов. 

"Г-н Цветанов не излиза от политиката. Че излиза от Народното събрание, това е една тема, но той си остава зам.-председател на ГЕРБ. Ние винаги сме твърдяли, че между основните политически партии трябва да има диалог. Този диалог за националните приоритети ще продължи и с ГЕРБ, и с другите партии", подчерта Карадайъ, който работеше с Цветанов в комисията по обществен ред и сигурност.

"Предстоят избори за членове на Европейския парламент. Много важни избори - и за България, и за Европейския съюз. Тези избори ще бъдат ценностен избор. Избираме европейските ценности, демокрацията или популизмите и национализмите. Много важни са тези избори", изтъкна Карадайъ. И двамата с Цветанов акцентираха колко важни са системните партии, европейските ценности и единството на ЕС - това е правилният избор.