Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катаджията от СДВР, заснет да взема подкупи, осъден за втори път Подсъдимият катаджия Сашо Тръпков, заснет с адвокатка в Съдебната палата в София.

И Софийският апелативен съд (САС) призна на виновен бившия пътен полицай от СДВР Сашо Тръпков, заснет да взема подкупи от шофьори. Трима магистрати са потвърдили 3-годишната условна присъда на катаджията на 27 февруари т.г.

Тръпков е осъден за вземане на 2 подкупа и документно престъпление.

Бившият полицай влезе в сражение с правосъдието, след като през 2014 г. студент с любителска камера го засне как прибира рушвети от шофьори и качи видеото във фейсбук. Заради наглото му поведение ръководството на МВР уволни Тръпков, преди делото срещу него да е влязло в съд.

Единият случай, за който и апелативните съдии признават Тръпков за виновен, е от 13 ноември 2014 г. в района на 20-та поликлиника в София. Тогава около 16 ч получил 20 лв. от шофьор на нисан. Тръпков го спрял, тъй като мъжът бил без колан и отнел предимство. Казал му, че заради нарушенията може да се стигне до вземане на книжка, на което шофьорът отвърнал, че много бърза. „Като бързаш много, дай една двайсетачка и бегай", отговорил Тръпков. Мъжът подал банкнотата през прозореца на нисана, Тръпков я смачкал в ръка и я прибрал.

Вторият случай е за 10 лв. рушвет. Тръпков взел парите от шофьор на БМВ, за да не му състави акт или фиш за каране без колан.

Третото обвинение, за което Тръпков е осъден, е за документно престъпление. Вместо да санкционира шофьор, който говорел по мобилен телефон, Тръпков написал фиш, че нарушителят е пешеходец, който пресичал неправилно. С това вместо на нарушителя да бъде наложена глоба от 50 лв., шофьорът се отървал само с 20, тъй като извършеното катаджията квалифицирал като "маловажен случай".

Апелативните съдии потвърждават и наложена глоба на Тръпков за 2000 лв., както и забраната да работи в държавна или обществена организация за 3 г.

Решението на САС може да се оспори пред върховния съд.