Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКИ: Марияна Бойкова
Бойко Борисов СНИМКИ: Марияна Бойкова

През 2009 година, когато поехме управлението, вносът от Германия беше два пъти по-голям от износа. След 2009 година става обратното и така е във всички сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов в изказването си на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара. "Икономическият партньор Германия. Стратегически. Устойчив. Сигурен".

Борисов се спря на изявлението на неговия приятел Вучич от сряда, че един завод е борба за Сърбия. "Ние сме по-хладни. Имаме съответната дисциплина". Борисов не скри, че България полага също огромни усилия в привличане на големи инвестиции. Той се спря на валутния борд, който е предпоставка за най-нисък дълг, 10 процента плосък данък, финансова дисциплина. Заяви също, че е разговарял с Марио Драги, шефа на Европейската централна банка, който му е казал, че няма проблеми в България.

"И през юли, ако е живот и здраве, ще получим покана за чакалнята на еврозоната", каза Борисов. Колкото до новите заводи, той заяви, че са поели ангажимент към големи очаквани инвеститори да изградят жп мрежа, метро, но са поети ангажименти "да бъдем по-тихи". Борисов каза още, че са обединили усилията с президента Румен Радев по време на посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да работят за привличане на големи германски инвеститори. В отговор на въпрос от немски инвеститори, които вече са в България, Борисов заяви, че сме рекламирали дълго време България като държава с квалифицирани, но евтини работници. "Квалифицирани добре, но евтини ни изигра лоша шега и тези квалифицирани работници отидоха там, където ще им плащат добре". И допълни, че в новите заводи, където се дават заплати близки до европейските, хората се връщат.

"На първо място са доходите. Хората свикнаха с новите магистрали, с метрото, сега искат доходите да се вдигнат. Българите се съизмерват с австрийци, германци, и ако не бъдат повишени заплатите, миграцията ще продължава", каза още Борисов.