Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възрастната жена дала етаж от къщата си на семейството на бивш полицай, отношенията им се влошили и Стоянка спечелила дело да си върне имота

Ден преди пак да стане собственик, тя изчезнала

За убийството е заподозрян Малин Бозьов, който оставил предсмъртно писмо до близките си и се самоубил

Мистериозно убийство и самоубийство изплашиха жителите на Велинград през януари 2013 г. И въпреки че хората от курортния град говорят, че причините за небивалата трагедия са ясни, официално те все още не са доказани.

На 21 януари 2013 г. кучета изравят трупа на възрастна жена в канавка на пътя между Велинград и Юндола. Работници, отговарящи за поддръжката на трасето, които се намирали наблизо, се обаждат в полицията. Още при първоначалния оглед става ясно, че жената е удушена.

Примката, с която това е извършено, все още се намирала около врата на жертвата. Разследващите идентифицират убитата като 73-годишната Стоянка Делкова от Велинград. Справка показва, че жената е обявена за издирване от съседи и приятели, след като изчезва от дома си на 23 ноември 2012 г.

Още в началото на разследването на жестокото убийство оперативните работници стигат до извода, че Стоянка Делкова е

убита в дома си,

а след това е

закарана и

затрупана

с отпадъчни материали край пътя за Юндола. Възрастната жена е намерена по чорапи и с домашните си дрехи.

Свидетелка и най-близка приятелка на удушената разказа, че в деня на изчезването ѝ с Делкова трябвало да ходят на гробищата, но тя не отишла на срещата. Тогава свидетелката я потърсила в дома ѝ.

След като повикала на вратата и никой не отговорил, влязла в приземния етаж, където живеела Стоянка. В помещението видяла лекарствата за сърце, без които Стоянка никога не излизала, и обувките ѝ.

От жилището не липсвало нищо.

За убийството на Стоянка Делкова е заподозрян пенсиониралият се наскоро служител на МВР Малин Бозьов или някой от семейството му. Бившият полицай, съпругата му и двамата им пораснали синове живеят на етаж в къщата на убитата. 47-годишният мъж е работил над 20 г. в техническата служба на полицейското управление във Велинград.

Бабата се сближила със семейство Бозьови след смъртта на съпруга си. Те имали малък апартамент в близост до къщата на възрастната жена. Помагали ѝ, когато имала нужда, и в един момент Стоянка ги поканила да живеят на празния етаж от къщата ѝ, вместо да се мъчат 4-мата в панелното жилище. Малко след като семейството се нанесло при нея,  

Къщата на баба Стоянка във Велинград
Къщата на баба Стоянка във Велинград

Делкова им

приписала

етажа срещу

задължение

за гледане

Семейството не пожалило средства и направило основен ремонт на новото си жилище. С това обаче идилията свършила.

Не минало много време и баба Стоянка започнала да се оплаква на съседи и приятели, че Бозьови я тормозят и бият. Често възрастната идвала при приятелките си цялата в синини, за да се крие при тях. Подавала жалби в полицията и прокуратурата.

От семейството отричали, твърдели че Стоянка си измисля. Гарантирали, че се грижат за нея както подобава и дори ѝ помагали финансово.

Въпреки жалбите от правоохранителните органи не последвала адекватна реакция. Заради това Делкова напуснала къщата си и отишла на квартира. Завела и дело в съда за разваляне на дарението. Спечелила делото и се върнала да живее отново в приземния етаж на къщата си.

Ден преди да

пристигне

съдия-изпълнител

да въведе в пълно владение на имота Стоянка Делкова и да изгони от етажа Бозьови, бабата изчезнала, свидетелстват пред разследващите приятелките ѝ.

Съдебното решение така и не е изпълнено и семейство Бозьови продължили да живеят в имота.

В рамките на образуваното досъдебно производство за убийството на Стоянка Делкова започват ежедневни разпити на Малин Бозьов, синовете и съпругата му. Те обаче категорично отричат да имат нещо общо с тежкото престъпление, още повече че разследващите нямат улики и доказателства срещу тях.

На 24 януари 2013 г. бившият полицейски служител Бозьов отново е призован на разпит в 10 ч сутринта. Половин час преди това съседи го виждат да разхожда кучето си в двора на имота. Чува се изстрел и мъжът се свлича до стената на къщата. След секунди от жилището по пижами изскачат съпругата и синовете на Малин. Те го закарват с колата в местната болница, където мъжът умира.  

Мястото, където бившият полицай Бозьов слага край на живота си.
Мястото, където бившият полицай Бозьов слага край на живота си.

По-късно ще стане ясно, че Бозьов

се е застрелял

с един изстрел

в главата

с пистолет “Макаров”. Оръжието е законно притежавано от един от синовете му, който тогава работел като охранител. В жилището им разследващите намират и предсмъртно писмо, в което Бозьов се прощава с близките си. Няма и ред обаче за убийството на баба Стоянка.

След кончината на пенсионирания полицейски служител близките му обвиняват за това бившите му колеги. Малин не можел да понесе, че той и семейството му са заподозрени в убийство, след като повече от 20 г. е бил безупречен служител в системата на МВР. Делото за смъртта му е приключено.

След самоубийството на Бозьов разследването по убийството на баба Стоянка зацикля. Няма нови заподозрени, няма и повдигнати обвинения.

И до момента обаче участници в разследването не се съмняват, че неразкритото убийство и последвалото самоубийство са заради един етаж от къща.

На настоящия етап досъдебното производство за убийството на Стоянка Делкова е спряно, за да не тече давност, но не е прекратено, заявиха за “24 часа” от окръжната прокуратура в Пазарджик. Ако в някакъв момент се появят нови данни и обстоятелства, свързани с убийството, то ще бъде възобновено.

Синът осъден на смърт през 1985 г.

Баба Стоянка е известна във Велинград с друга трагедия, която сполетява семейството през 1985 г.

Тогава единственият син Живко Делков е осъден на смърт и разстрелян. Обвинението срещу него е, че като войник бяга от казармата и в курорта Цигов чарк над Батак разстрелва с автомат полковник от армията и съпругата му.

След като съпругът на Стоянка, бивш милиционер, умира, тя остава сама. До последния си дъх двамата родители смятат, че синът им е осъден несправедливо, без доказателства, и искат възобновяване на съдебния процес и реабилитиране на детето им.