Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петро Порошенко Снимка: Ройтерс
Петро Порошенко Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко е обвинен в убийството на собствения си брат Михаил, пишат руски медии. Те разказват за различни корупционни схеми в бизнеса на президента и вероятната му съпричастност в поръчкови убийства, включително и на по-големия му брат.

Според официалната версия роднината на украинския лидер е починал при катастрофа през 1997 г., твърди "Комсомолская правда".

Разследване на журналистите от украинския телевизионен канал “1 + 1” установило, че сегашният държавен глава може да е замесен в убийството на брат му Михаил Порошенко.

Опозиционният молдовски политик Ренато Усатий заяви пред представители на медиите, че братът на украинския лидер бил убит. Според него мъжът е бил удавен и  "докаран мъртъв в Кишинев". 

Като доказателство за думите си Усатий предостави на журналистите копие от решението на прокуратурата от 1 октомври 2012 г., според което Порошенко „организира редица организирани престъпни групи, които са извършили редица особено тежки престъпления на територията на Молдова от 1996 до 2004 г.“. Става дума за измами в особено големи размери и грабежи. В допълнение документът потвърждавал участието на сегашния президент на Украйна в евентуалната организация на убийството на Михаил Порошенко.

Семейството на Порошенко обаче разпространяваше други версии за смъртта на Михаил - от авиокатастрофа до удавяне в курорт.

Последните документи, разпространени от тв канала “1 + 1”, хвърлят светлина и на загадъчното убийство с брадва на бизнесмена Константин Шупарски, на съпругата и дъщеря му.

Новият скандал около Порошенко се разгаря ден след като бе съобщено, че антикорупционни спецслужби в САЩ и ЕС започват разследвания на близкото му обкръжение. Предполага се, че до деня на президентските избори в Украйна на 31 март ще гърмят още скандали.

"Комсомолская правда" отбелязва, че това не е първото журналистическо разследване срещу Порошенко. По-рано в Украйна беше публикуван компрометиращ материал за обкръжението на политик, възползващо се от доставките за армията.