Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров Снимка: Архив
и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров Снимка: Архив

Варненски прокурори искат законодателни промени, основно при случаи на смърт. Това стана ясно от годишния отчет на Варненската окръжна прокуратура. "Считаме, че е несправедливо уреден института на съкратеното съдебно следствие при дела със смъртен резултат. Законопроектът за промяна в НПК в началния му вид беше в обратната посока - забрана на такова производство, в един момент в парламента нещата се обърнаха на 180 градуса. Това трябва да бъде променено", каза и.д. окръжен прокурор на морската столица Радослав Лазаров. Той допълни, че представителите на държавното обвинение във Варна смятат и, че института на разпоредителното заседание също търпи промени.

"Част от съставите отлагат делото заради теоретична обжалваемост, дела, които иначе без този институт биха приключили в едно съдебно заседание, се приключват в две", обясни Лазаров. В предложените от варненските прокурори промени е и либерализираният режим за предсрочното освобождаване. Според тях той трябва да е по-рестриктивен.

От отчета на окръжната прокуратура стана ясно, че през 2018 г. е налице продължаваща тенденция на спад в престъпленията против личността, спад в престъпленията против правата на гражданите, стабилитет в престъпленията против брака и семейството и в престъпленията против собствеността. Траен ръст има в престъпленията против стопанството, завишение спрямо 2017 г. при финансовите престъпления, спад на документните престъпления, ръст в престъпленията против реда на управлението и против реда и общественото спокойствие, стана ясно още днес. По думите на прокур Лазаров 2018-а година може да бъде наречена "годината на митническите разследвания". Той подчерта, че не става дума само за значителния статистически дял и ръста - 62 образувани досъдебни производства срещу 41 за миналата година. "Става дума най-вече за приключването с предаване на съд на трафиканти на прекурсори за 25 млн. лв., които са чужди поданици. За първи път в страната ни бе осъществена контролирана доставка от България за Холандия през множество държави. Това беше международно сътрудничество на много добро ниво. Като наказателни производства по този случай са образувани не само във Варна, а и в Испания и Холандия", допълни Лазаров.