Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто с президента на ПЕС:

Вътрешните войни винаги отслабват една партия, не бива да го допускаме

Европейските избори са предизвикателство за БСП - по-трудно мотивираме хората си за тях. Как ще го направим, ако сме изпокарани?

Не аз прокарвам линиите на разделение в БСП. Винаги съм търсил консенсус и разбирателство

Водеща кауза за България е да не позволяваме Европа на две скорости и изтласкването ни в периферията

Да се откажа от листата?! Това означава да предам хората, които застанаха зад мен.  Как ще ги гледам в очите?

Скандалите, които тресат ГЕРБ, помагат на опозицията. Но ако цялата кампания затъне в скандали, хората ще се отвратят от всички

- Г-н Станишев, има ли война в БСП заради евролистата? Като слушам изказвания на ваши другари и от двата лагера, оставам с такова впечатление...

- Би било много тъжно, ако има. Но не аз прокарвам линиите на разделение в БСП. Винаги съм търсил консенсус и разбирателство. Няма нищо по-силно от енергията, която носи в себе си единението. Общата воля, общото усилие да постигнем единна цел заедно е най-устойчивото и убедително състояние на една политическа партия. Обединени, вътрешно единни, ние сме убедителни пред хората. Само така печелим доверие.

В последните дни се отправиха доста упреци, обвинения помежду ни. Много хора са огорчени и разочаровани от последния пленум. От демонстративното размахване на пръст, от агресията. От абсолютно необяснимото търсене на конфликт при наличието на възможност за разбирателство. Нека помним, че вътрешните войни винаги отслабват една партия. Не бива да го допускаме.

Залогът днес е не дали се харесваме помежду си. Залогът е искаме ли да спечелим европейските избори и оттам да поискаме доверие за различно бъдеще за България. Няма по-силна енергия от тази на вътрешната сплотеност на една партия. Това се усеща от цялото общество и създава тяга извън нашите редици. За да решим стотиците проблеми на страната, сме длъжни да покажем, че можем убедително да подредим своята къща. Хората ни гледат - с каквито методи управляваме себе си, така ще управляваме и държавата.

Изключително съм благодарен и се чувствам силен от подкрепата и доверието, което получих в процеса на номинации в БСП. Близо месец и половина в партията се провежда своеобразен референдум. Мисля, че е въпрос на принцип да се съобразим с гласа на тези хора. Ако не отчетем тяхната воля, означава, че пренебрегваме гласа на собствените ни организации и всичко е било един фарс.

- Кажете ми, като не сте единни вътре в партията, като се занимавате все със собствените си проблеми и драми, как очаквате хората да ви повярват, че можете да работите за тях?

- За съжаление, това е логичен и болезнен въпрос след случилото се на последния пленум. Знаете, на заседанието предложих да излезем обединени и бързо да приключим процеса, за да влезем в ефективна кампания. Вместо това влязохме в сценарий на налагане на решения. Въпреки всичко продължавам да вярвам, че разединението е слабост - съединението прави силата.

- Защо се стигна дотук - опозицията изказа съмнения за манипулиран избор на Елена Йончева за водач, ръководството ви обвини, че се борите за пост?

- Това е лицемерна теза. За мен позицията, която заемаш, е инструмент да отстояваш каузата, в която вярваш. Ако разглеждаме така нещата, трябва ли да обвиняваме, че всеки, който заема някаква позиция, се бори за пост. Бях сред първите, които поздрави Елена, ще ѝ помагам и занапред, както съм го правил досега. Смятам, че на нея най-малко ѝ трябваше подобен фалстарт. А Елена е олицетворение на другото - на почтеност.

- Кажете честно - желание за сделка ли бе предложението ви пред пленума първият и вторият в листата да се гласуват заедно?

- Сделка?! Сделки се правят зад кулисите. Аз се изправих пред целия пленум и предложих нещо, което целеше да свали напрежението и да излезем от заседанието устремени към кампания за спечелване на европейските избори. Целият политически кредит от подобно решение щеше да отиде в ръководството на партията. Смятах, че този шанс ще бъде оценен. Подадох ръка, която не беше приета. Все още имаме шанс да се явим на поправителен, да поставим партийните интереси над личните и да спечелим тези решаващи избори. А след скандалите, които се разразиха в ГЕРБ, тази възможност не трябва да бъде пропускана.

- След избора на Йончева се чуха гласове на ваши другари, че са очаквали вие да се откажете от битката за първото място. Ще го направите ли сега, когато предстои втори рунд за останалите места в листата?

- Да се откажа?! Това означава да предам хората, които застанаха зад мен и в конференциите, и на пленума. Да предам и себе си, това, в което вярвам. Никой не следва лидери, които се отказват по средата на битката. Над 250 общински и над 1500 основни партийни организации ме номинирха за водач или за листата. Горд съм, че тези хора ми вярват, дават ми доверието си толкова години, след като не съм председател на партията. Това е и оценка за работата ми в ЕП. Ако се откажа, как ще ги гледам в очите? Това, което съм научил в живота, е, че невинаги може да побеждаваш, но винаги трябва да се изправяш и да продължиш напред.

- А очаквате ли са бъдете “изхвърлен” от списъка, след като лично Корнелия Нинова заяви, че не е редно да сте в листата, давайки за пример лидера на ЕНП Жозеф Дол?

- Подобни тези дори не заслужават коментар. Председателят на ЕНП не е в Европарламента, но генералният им секретар Антонио Лопес е. Разбира се, че връзката между парламентарната група в Европейския парламент и партията е необходима. И всяко политическо семейство разбира това. Погледнете и България. Премиерът няма как да е лидер на групата на управляващите, но председателят на БСП е лидер на парламентарната група. Така че нека не вадим избирателно примери, които подкрепят една неубедителна теза. Ясно е, че имам своето място в листата. По-важно е обаче, че 85% от партията го иска. Доказал съм, че защитавам националните интереси на България и отправените подобни обвинения към мен са нелепи. Да бъда “изхвърлен”, ще означава да превърнем разделенията в разлом и демонстративно незачитане на волята на партията.

- Гласуването на пленума не беше ли червена лампичка за Нинова - след като почти 50% от членовете на НС не те подкрепят, това не е ли направо бламиране на лидера?

- Това беше ясен знак, че към тезата за консенсус има естествен стремеж и в БСП. Ако направим своеобразно допитване до членовете на БСП: “Как искате да бъде управлявана партията - чрез диалог и съгласие или чрез натиск и контрол?”, 90% от членовете ни ще подкрепят първата теза.

- Казахте, че отдавна не сте си говорили с Нинова. Защо?

- За диалога трябват две страни.

- Как ще работите двамата оттук нататък? Като президент на ПЕС вие трябва да разговаряте с лидерите на партиите от вашето семейство, което означава и с Нинова.

- Както и досега - говоря с много хора от ръководството и от партията. Винаги съм отворен за диалог.

- Един от аргументите на ръководството за това Елена да е водач беше, че така ще се осигури по-голяма подкрепа за партията, ще се отвори ветрилото. Каква е вашата прогноза?

- Всеки, който разбира от политика, ще ви каже, че европейските избори са преди всичко състезание на твърдите ядра. По принцип те са предизвикателство пред БСП. Ние по-трудно мотивираме хората си за тях. Затова, без да мобилизираме ядрото си, не можем да говорим за периферия. Как ще сложиш покрив, ако не изградил стените? И моят въпрос е: ако сме изпокарани - как мотивираме избирателите на БСП и за каква периферия изобщо говорим? Кой ходи на гости в къща, в която всички се карат. Нямаме доверие помежду си, а сме тръгнали да печелим доверието на хората.

- Неведнъж сте казвали, че резултатът от евровота е предпоставка за предсрочни парламентарни избори. Готова ли е обаче БСП за такива?

- Зависи как ще излезем от следващия пленум. Ако разломите бъдат разширени, няма на кого да се сърдим, че подаряваме служебно победата на ГЕРБ.

- Грешка ли беше напускането на парламента от БСП? Нинова вече няколко пъти имаше удобни поводи и възможности да върне групата в НС, но не го направи. Докога трябва да продължава този бойкот?

- Към момента на вземането му това решение беше правилно. ГЕРБ прегази демокрацията и БСП трябваше да реагира. По време на общинските конференции обаче много хора коментираха, че оставането ни извън парламента не е печелившо в контекста на изборите. На последния пленум имаше предложение да се направи анализ, но въпросът не беше допуснат до обсъждане. Тази седмица излязоха проучвания, че с това решение сме подарили 3% преднина на ГЕРБ.

- Вие говорихте за електората на БСП, но и българите като цяло не са много заинтересовани от евроизборите. Как ще ги мотивирате да отидат до урните?

- На тези избори БСП трябва да направи две неща. Да представи убедителен разказ защо сме “за” обединена Европа, какво не харесваме и как ще променим това. Ние, европейските социалисти, можем са спасим Европа от разделение и разпад. Пътят към това е нашият Нов социален договор за Европа. Ни повече, ни по-малко. От нов обществен и социален договор има нужда и България. И в Европа, и у нас можем и ще се борим за по-високи доходи чрез общи принципи: за минимална работна заплата, равно заплащане за равен труд - неравенствата трябва да бъдат драстично намалени, а концентрацията на блага и имущество в ръцете на малцина привилегировани да бъде спряна. Но най-важното в нашата обща битка трябва да бъде защитата на човешкото достойнство и социалните права на всеки.

За мен водеща кауза за България е да не позволяваме Европа на две скорости и изтласкването ни в периферията. И смятам, че само разпознаваеми фигури с авторитет могат да отстояват в Европа каузите на България. Втората ни цел трябва да бъде да превърнем европейските избори в материализация на гнева и недоволството на повечето българи от управлението на ГЕРБ. За това има всички основания и предпоставки.

- Какъв дебат да очакваме в предстоящата кампания? Срещу Йончева най-вероятно ГЕРБ ще изправи еврокомисарката Мария Габриел. Но дали ще се говори за бъдещето на Европа и мястото на България в нея, или за скандали около управлението у нас?

- “Визия за Европа” е един добър политически документ. Но трябва да стигнем до хората на разбираем език, с ясни послания - каква Европа и каква България искаме. Скандалите, които тресат ГЕРБ, разбира се, че помагат на опозицията. Но ако цялата кампания затъне в скандали, хората накрая ще се отвратят от всички. Това ще доведе до ниска избирателна активност. Като знаем как работи машината за избори на ГЕРБ, това ще бъде изцяло в тяхна полза.

- Кризата в Европа се задълбочава - Великобритания зацикли с Брекзит, Париж е опустошен от “жълтите жилетки”... Къде бъркат политиците, че не може да се намери изход от тази криза?

- Изгубихме Социална Европа. Ние, социалистите, я възстановихме след Втората световна война. И дълго време дори десницата беше част от Социалдемократическия консенсус. Но след това се отказа от него и започна да го руши за сметка на интересите на пазара. В началото на настоящия мандат на ЕП ние подкрепихме Юнкер заради обещанието му за връщането на Социална Европа. Но това не се случи и затова социалистите и демократите излязохме в опозиция. Сега има голям шанс, ако убедим европейските граждани да ни подкрепят, да направим прогресивен алианс, който да излъчи следващия председател на ЕК и да формира лицето на една по-солидарна и справедлива Европа.

- Какво следва след провала на Тереза Мей със споразумението за Брекзит? Има ли разумно решение, или в крайна сметка и на тези евроизбори ще се гласува и за британски депутати в ЕП?

- Брекзит е урок за всички европейци, че една лъжа, изречена от политици и прихваната от национален егоизъм, води до хаос с непредвидими последици. Трябва да избегнем “твърд” Брекзит, което ще доведе до тежки последици и за Великобритания, и за ЕС. Не на последно място и за стотиците хиляди българи на Острова. Брекзит илюстрира до какво води разиграването на националистическата карта, което направи милиони британци и европейските граждани и компании заложници на политическия авантюризъм и последващия хаос. Вчера (в четвъртък - б.а.) на срещата на левите премиери и лидери разговаряхме с Джереми Корбин, който за разлика от консерваторите има съвършено различен подход към ситуацията - мисли преди всичко как един или друг сценарий ще се отрази на живота на хората. Ето това е още една от разликите между десните и левите партии. Левите винаги мислят първо за хората и търсят консенсуса.

- Идеите на френския президент Макрон ще го превърнат ли в новия лидер на Европа?

- Очевидно такава е амбицията му, но дали ще се получи, е друг въпрос. ПЕС е донор на идеи. Нямаме нищо против той да заимства нашите идеи за европейска минимална заплата, за младежкия план и много други. За нас, социалистите, обаче много по-важно е Европа да има нов лидер в лицето на Франс Тимерманс, който е нашият общ кандидат за президент на ЕК. Имаме реални шансове към момента на изборите да бъдем семейство с най-много премиери в Европейския съвет, да имаме много силна група в Европарламента и да поставим нашите искания солидарността и справедливостта да станат реални политики на ЕС. В този смисъл ние сме в навечерието на голям исторически шанс за европейската левица и българските социалисти може да бъдем важен фактор това да стане реалност. Затова е важно да сме единни и със сродните си партии, и помежду си. За да не бъде пропусната тази възможност.

- Трябва ли нещо да се промени в отношенията на ЕС със САЩ и Русия?

- Да! ЕС трябва да си върне лидерството в отношенията с всички държави. И да престане да се опитва да отгатне поведението на едните, докато държи другите във фризера. И миналата седмица българската делегация в ЕП за пореден път се противопостави срещу резолюция, която допуска задълбочаване на санкциите срещу Русия. Групата на социалистите внесе предложение да се размрази политическият диалог между Европарламента и Русия. То обаче беше отхвърлено от десницата. Трябват ни партньорства, инвестиции и работа за европейските граждани. Трябва ни ЕС, който гарантира мира и изнася сигурност, вместо да се парализира пред кризите и несигурността.

Визитка

Роден на 5 май 1966 г. в Херсон, днешна Украйна

Има докторска степен по история от Московския държавен университет и специализация по международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки

Президент на ПЕС от 2011 г. Преизбран е за трети мандат на конгреса в Лисабон през декември 2018 г.

Член на Европарламента от 2014 г. Ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и член на Бюрото на Групата на социалистите и демократите

Лидер на БСП 13 г. (2001 - 2014)

Премиер на България (2005 - 2009). През 2007 г. по време на мандата на неговото правителство страната става член на ЕС

Интервю на Лиляна Клисурова