Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Награди за най-глупавия начин да умреш

Чех е убит от домашния си лъв

Пациент, намазан с леснозапалим мехлем, решава да изпуши една цигара, младеж иска да изпробва дали наистина действа отварата против куршуми, която му е дал шаман, а младо момиче почти влиза в клетката на ягуар, за да си направи селфи. Тези случаи са достойни за лауреати на едни от най-странните награди – "Дарвин", които се присъждат на хора, загинали по особено глупав начин.

Мъж бе убит от лъв в собствения си дом, съобщи преди десетина дни BBC. Новината е трагична, но предизвика и множество негативни коментари в социалните мрежи, тъй като се оказа, че става дума за човек, който незаконно е отглеждал два лъва в двора на къщата си.

33-годишният Михал Прашек от Източна Чехия държал в клетки в дома си 9-годишен лъв и лъвица за разплод. Но явно е смятал, че те го възприемат като "стопанин" защото често влизал при тях без притеснение. Факт е, че когато е намерен мъртъв в клетката на мъжкия хищник, решетката е заключена – тоест той е влязъл при лъва и сам се е затворил вътре.

Тялото на мъжа е открито от баща му, който признал пред полицията, че синът му сам е построил клетките и е бил обсебен от животните. Всъщност разследващите установяват, че в миналото Прашек е глобяван за незаконно притежание на диви животни.

Той обаче успява да се скатава от закона в продължение на години, въпреки че съседи пускат неколкократни оплаквания. Те го определят като доста странен човек, който не допуска чужди хора в дома си. Общува почти само с лъвовете, дори се опитва да ги

извежда на разходки на каишка като кучета

Всичко това му коства живота. Поради тази причина и в социалните мрежи се появиха предложения той бъде следващият носител на наградата "Дарвин".

Призът се дава всяка година на хора, които са умрели по изключително глупав начин, като сами са виновни за случилото се. Номинации се събират онлайн, като официалният сайт DarwinAwards.com е създаден от Уенди Норткът още през 1994 г.

През годините са събирани всякакви абсурдни случаи. Един от най-емблематичните е на 55-годишен мъж от Хърватия, който решава да си направи домашно устройство за почистване на запушен комин. За целта използва стара ръчна граната. В крайна сметка се оказва, че експлозията не е достатъчно силна, че да отпуши комина, но е мощна колкото да убие мъжа на място.

Сред лауреатите е и 60-годишният Филип, който получава пълна забрана от лекаря си да пуши. Причината е, че се намира в болница за лечение на кожен проблем и е намазан със специален мехлем, който е лесно запалим. Пациентът обаче решава, че това е просто досадна болнична политика, за да не се пуши вътре в сградата, и нарушава правилата. След минути целият е обгърнат в пламъци.

23-годишен мъж от Гана пък търси средство да се предпази от множеството размирици между различните племена. Затова си поръчва доста скъпа отвара против куршуми. Трябва да се маже с нея поне две седмици и тогава ще стане непобедим – поне

така му обещава шаманът, при когото отива

Може би ако се беше оставил на риска някога да го нападнат, отварата нямаше да му излезе толкова скъпа. Но мъжът решава сам да провери дали тя наистина действа и кара свой приятел да стреля по него, за да докаже, че вече е устойчив на куршуми. Оказва се обаче, че не е… и загива, прострелян в гърдите.

Абсурден е случаят и с Джон Алън Чау, който е мисионер. Той пламенно вярва в Бог и приема като свое задължение да разпространява религията си. Миналата година решава, че ще посети остров Северен Сентинел в Бенгалския залив, за да говори на местните за Исус. Само че около острова е установена забранена зона с радиус поне 5 км. Причината е, че Северен Сентинел е обитаван от едно от последните племена, с които все още не е установен контакт. Племето категорично отказва каквато и да е комуникация с външни лица и е изключително враждебно. Затова е забранено до острова дори да се доближават чужденци. Джон Алън Чау сякаш вижда в забраната стимул и именно заради това избира племето.

Смята, че колкото по-трудна е мисията, толкова по-важна е тя. Всички го предупреждават да не отива към острова, но той подкупва рибари, които да го закарат достатъчно близо, така че той да продължава напред с каяк. Отдалечавайки се, рибарите виждат как местните започват да изпращат стрели срещу приближаващия мъж, но той не се отказва. Успява да стигне до сушата, но последното, на което рибарите стават свидетели, е, че местните завързват въже около шията на Джон и влачат тялото му по брега.

От разсеяност пък си отива Ивън Лестър Макгуайър, който от години се занимава със скайдайвинг. 35-годишният американец даже обучава любители на екстремните спортове. Той често ги снима, докато те осъществяват някой от първите си скокове. За целта скача успоредно с тях. Така докато снима поредния авантюрист в полет над Северна Каролина, осъзнава, че е взел камера, но не и парашута си.

През последните години все повече се увеличават и случаите на хора, загинали по нелеп начин, докато се опитват да си направят перфектното селфи. Желанието за няколко лайка в повече буквално им коства живота. Френски учени изследват феномена и доказват, че жертвите на манията най-често са на възраст под 20 години.

Най-много са случаите на хора, които са се удавили при опит за селфи. На второ място са инцидентите при опит да се снимаш върху движещ се влак или на железопътната линия пред приближаващ локомотив. На трето място са паданията заради желанието за идеалния кадър. В САЩ всяка година се регистрират и случаи на смърт при опит за селфи с огнестрелно оръжие.

Мнозина проявяват глупост, но все пак остават живи. Именно за тях е специална категория "Почетно постижение" на наградите "Дарвин".

Достойно за него е младото момиче, което преди две седмици прескочи огражденията в зоологическа градина в Аризона и провря ръка в клетката на ягуар, за да си направи селфи. Реакцията на котката е мигновена – скача към оградата и захапва ръката на момичето. То веднага е откарано в болница.

Случката предизвика дебат в социалните мрежи дали животното трябва да бъде застреляно след инцидента. Някои настояваха за това, но други категорично обявиха, че виновно е момичето, което е постъпило много глупаво. От зоопарка пуснаха официално писмо, в което подчертаха, че няма да позволят

техният ягуар да бъде наказван за чужди грешки

И напомниха още веднъж, че огражденията в зоологическите градини "не се слагат за красота, а за сигурност".

Изключителен късмет извади и Райнер Шимпф, който преди десетина дни бе налапан от кит. Историята звучи като от филм и се струва невероятна на мнозина. Разиграва се край Порт Елизабет в ЮАР. От повече от 20 години мъжът е запален водолаз. В конкретния ден снима миграцията на сардините, като се надява да улови невероятни кадри. В крайна сметка самият той се оказва уловен, и то от огромен ивичест брайдов кит, който буквално го погълва.

Очевидци остават шокирани, но са още по-изненадани, когато буквално минути след това китът го изплюва невредим. Мъжът е в шок от преживяното, но и го определя като чудо. Той обяснява, че по принцип много внимава, когато се гмурка, и винаги е нащрек за основната опасност около Порт Елизабет – акулите.

Китът обаче се появил изневиделица и всичко наоколо станало тъмно. Очевидци твърдят, че екземплярът е бил около 15 метра дълъг и поне 20 тона тежък. За щастие всичко приключва много бързо и без фатални последствия.