Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Консумират ги дори деца на 7-годишна възраст

Един от всеки петима ученици в страната пие редовно енергийни напитки, съобщават от Министерството на здравеопазването. В някои страни в ЕС има предложения за забрана на продажбата им на деца под 16-годишна възраст. Притесненията са, че консумацията им увеличава при подрастващите риска от сърдечни инциденти, затлъстяване, хиперактивност.

22% от учениците от всички възрастови групи употребяват енергийни напитки, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, позовавайки се на проучване, изследващо рисковите фактори за здравето на българите. Данните показват също, че сред младежите на възраст между 14 и 18 години почти 28% пият енергийни напитки от един до четири пъти седмично, а близо 19% всеки ден или повече от един път на ден. Според проучването над 16% от учениците между 10-13 години, както и 2% от децата между 7-10 години също консумират от продуктите. Въпреки че според наредба 37 на МЗ е забранено да се продават такива на територията на училищата.

Здравният министър посочи, че при прекален прием тези напитки крият риск за младежите от поява на нервност, проблеми със съня, дори агресия. Въпреки това в ЕС няма единно законодателство. В някои страни има предложения енергийни напитки да са забранени за продажба на ученици под 16 години, но за момента това е прието единствено в Литва и Латвия. Известни ограничения за консумацията има и във Франция, Дания и Норвегия. А миналата година правителството в Англия поиска лицата под 18 години да нямат право изобщо да консумират такива продукти. Подобна идея имаше и в Германия, но тя не намери обществена подкрепа.

"Определение на термина "енергийни напитки" липсва, както в научната литература, така и в законодателни документи, но те съдържат обичайно различни комбинации и количества от кофеин, витамини от В групата, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба), таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин и др., – се казва в доклад на доцент Стефка Петрова - национален консултант на МЗ по хигиена, хранене и диететика, и доцент Веселка Дулева, ръководител на секция “Хранене и обществено здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи. - При еднократен дневен прием на енергийни напитки се счита, че не съществува риск за здравето. При консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма."

Специалистите подчертават, че децата са по-рискова група поради появата на неблагоприятните ефекти на кофеина при много по-ниски дози. Според доклад на Европейския орган по безопасност на храните особен риск представляват две активни вещества, които се добавят в енергийните напитки - таурин и глюкоронолактон. Те са естествени съставки, но при висок прием глюкоронолактонът е възможно да има неблагоприятни ефекти върху дейността на бъбреците, а тауринът - върху мозъчната дейност. Факт е, че таулинът по принцип естествено се произвежда в човешкия организъм. Специалистите уточняват обаче, че ако организмът на един човек в зряла възраст произвежда не повече от 120 мг таурин дневно, една стандартна енергийна напитка съдържа 1000 мг. А в толкова високо количество той може да е опасен за здравето.

Американската педиатрична асоциация препоръчва подрастващите между 12- и 18-годишна възраст да не приемат повече от 100 мг кофеин на ден, което се равнява на едно слабо късо кафе. Според специалисти прием на дози над 400 мг дори от зрял човек може да провокира високо кръвно налягане, аритмия, безсъние и паникатаки. В енергийните напитки обаче стойността да кофеина е възможно да е дори 250 мг. Особено рискови са напитките за деца под 16 годишна възраст, защото дори еднократен прием може да провокира ускорен пулс, превъзбуда, нервност.