Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гал Барак в коридорите на Съдебната палатав София.
Гал Барак в коридорите на Съдебната палатав София.

"Не съм Вълкът от София, невинен съм. Вярвам в съда в България", заяви израелският гражданин Гал Барак. Той е под домашен арест, тъй като австрийските власти го издирват по дело за финансови измами, пране на пари и участие в престъпна група. В понеделник по обед се очакваше Софийският окръжен съд да реши дали да го екстрадира, но делото се отложи, за да бъде събрана още информация.

Причината - в Европейската заповед за арест (ЕЗА) нямало яснота за времето и мястото на престъпленията, за които търсят Барак. Имало противоречия относно статута на чужденеца - дали е постоянно или продължително пребиваващ у нас. Наричат го Вълкът от София, защото е в България от няколко години и се смята, че от колцентрове и сайтове, базирани в страната, са набирани жертви на измами чрез онлайн търговия с бинарни опции и криптовалута.

"Ако има Вълк от София, то това е Цоря (израелец, за който има съмнения, че е в Тайланд-б.а.), но той нито е арестуван, нито е обвиняем. Има и друг задържан в Австрия", заяви Тодор Батков, който защитава Гал Барак заедно с адвокат Детелина Попова.

"Говори се за 100 млн. евро (сумата е посочена в едно от съобщенията на прокуратурата като щета за чужди граждани, жертви на "международна престъпна група"-б.а.), но в документите по делото такива цифри няма. В заповедта за арест от януари се сочат 2,5 млн. евро загуби на австрийци, а в един от докладите 157 000 евро", твърди адвокат Батков.

Той представи в съда папка с 21 доказателства, които според него оневиняват Барак. В заповедта за арест се сочели 7 фирми, с които 31-годишният израелец нямал нищо общо. Само в една бил управител, но функциите му се свеждали до набиране на млади хора за кол центровете.

Барак има бизнес с имоти в България и Сърбия. В Израел държал супермаркети. Той бе задържан за излизане от Калотина на 30 януари т.г. Според Софийския апелативния съд, който после го пусна под домашен арест, чужденецът плаща данъци у нас и осигурява прехрана на българи.

Софийският окръжен съд разпореди да се направи нов превод на европейската заповед за арест. Повод за това стана представен от адвокатите на Барак превод, който се разминава с превода, предоставен от прокуратурата.

С факс от Австрия е получено писмо от 15 март 2019 г., че разследването за киберизмамите е поето от централната прокуратура на страната. Искането за задържане на Барак бе на прокуратурата в град Фелдкирх.

Делото за екстрадиция ще продължи на 22 април.

Гал Барак, придружен от адвокат Детелина Попова. Зад Барак е адвокат Стефан Хубер, който проследи внимателно заседанието.
Гал Барак, придружен от адвокат Детелина Попова. Зад Барак е адвокат Стефан Хубер, който проследи внимателно заседанието.