Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще е първата построена в партньорство между общината и частен инвеститор

С още една станция може да се разшири до 3 г. метромрежата на София. Плановете са тя да е на бул. “П. Владигеров” и да има връзка с влаковете по жп линията София - Кюстендил.

Вече тече процедура за избор на изпълнител, който да направи идейния проект на бъдещата метростанция в “Обеля 1”. Срокът за подаване на оферти е 11 април, а проектът трябва да е готов 6 месеца след подписването на договора. Прогнозната стойност за проектирането е 350 000 лв.

Още през 2017 г. американски инвеститор предложил да осигури част от нужните средства за строителството на метростанцията, както “24 часа” вече съобщи. Според прогнозите тя ще струва 24 млн. лв. и може да бъде изградена за 2,5 г. Американският инвеститор притежава голям терен в близост, на който ще строи жилищен комплекс. Очаква се новата станция да даде възможност на още между 7000 и 10 000 софиянци да ползват метрото всеки ден.

Тя ще бъде между станциите “Сливница” и “Обеля”. В момента оттам преминават влакчетата, а освен перон се планират директна служебна връзка на метродепото в “Обеля” с трасето на втората линия и малка жп гара.

Тази станция е предвидена още при строителството на линията през 2003 г., но поради липса на финансиране не е реализирана. От нея ще е възможно прекачване от първата на втората линия на метрото. Освен това пускането ѝ ще намали интервала на влакчетата по втората линия от 6-7 на 4 минути. Причината е, че в момента графиците на двете линии на метрото са зависими един от друг, тъй като втория лъч няма директна връзка с метродепото. Така всяка сутрин от едно и също място се пускат 40 влака за обслужването на двете линии. По тази причина интервалите на движение на първата линия, която има и повече пътници, са два пъти по-малки от тези на втората.