Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече 3 г. и 9 месеца дело срещу 12-членна банда, обвинена за пране на 4 млн. лв. от компютърни измами, не може да тръгне в спецсъда. На 6 март се провали 26-ото поред заседание заради неявяване на подсъдим.

“Постоянно липсва някой. Процесът се забави с близо година и половина и заради екстрадицията на Димитър Д. от Румъния”, поясни юрист. Българинът бил задържан и осъден в северната ни съседка за копиране на данни от банкови карти. Наложило се от 6 юни 2017 г. до връщането му у нас в края на 2018 г. съдебният процес за прането на пари да бъде спрян.

Димитър е призован от Софийския затвор на 31 януари т.г., но и след появата му делото пак буксува.

Жертви на групата са заможни чужденци предимно от Западна Европа и Украйна. За тартор прокуратурата сочи русенец с прякорор Баба (на турски - татко). Смята се обаче, че мозъкът на схемата е рускоговорещ хакер, който известно време бил в Молдова, но се покрил.

От лятото на 2011 г. до залавянето на групата били направени 1450 превода за 7 млн. лв., но от тях са изтеглени само 4 млн. Сметките, по които парите постъпвали у нас, били на името на неграмотни бедняци. Повечето подсъдими набирали “мулета”, които да теглят суми под 30 хил. лв., за да не се привлича вниманието на финансовото разузнаване.