Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Радева трие червилото си от бузата на словенския лидер. СНИМКИ: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА БОРУТ ПАХОР В ИНСТАГРАМ
Десислава Радева трие червилото си от бузата на словенския лидер. СНИМКИ: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА БОРУТ ПАХОР В ИНСТАГРАМ

Борут Пахор е истинска звезда в инстаграм. Разсмива словенците, спортува, ходи с развързана обувка по червения килим

Той е държавен глава на Словения вече 7 години. Българите обаче запомниха името му покрай един жест на президентшата Десислава Радева.

По време на официалното посещение на президента Румен Радев в Словения тия дни първата ни дама разцелува колегата му Борут Пахор, а след това избърса следите от червилото от бузата му. Това стана пред очите на словенската първа дама Таня Печар.

Пахор коментира случката с типичното си чувство за хумор, като публикува снимка в инстаграм, към която написа: “Въпрос от викторина:

Какво ми направи

съпругата на

българския президент

на официалния прием: а) Удари ми шамар; б) Благослови ме; в) Изтри следите от червило от целувката си; Очаквайте отговорa в следващия епизод”. Малко по-късно в коментар към видео словенският държавен глава разкри: “Правилният отговор на въпроса от предишната публикация е: съпругата на българския президент почиства следата от целувката си. Таня се опитва да се скрие от камерите.”

Борут Пахор е един от съвременните европейски лидери, които отдавна са разбрали каква е силата на социалните мрежи и я използва много активно, за да гради имиджа си. Страстта му да публикува снимки в инстаграм още повече оправдава прякора му Барби, който датира от студентските му години, когато се издържа като модел.

Влизайки в профила му, човек може да го види как кара камион за боклук или помага да асфалтират улица, как тича на маратони, плува, играе тенис и футбол, кара ски, прави лицеви опори на площада, как коси на полето и прегръща деца, възрастни и хора с увреждания, как си похапва геврек в кабинета или как върви по червения килим с развързана обувка. На една от снимките Пахор дори показва татуирания делфин на рамото си. 

Политикът пусна снимка в инстаграм с татуирания делфин на рамото му.
Политикът пусна снимка в инстаграм с татуирания делфин на рамото му.

В профила му за момента има 1035 снимки. “Барби, а не лошо момче”, гласи коментарът под един от кадрите, на които се вижда как го гримират, преди да влезе в тв студиото. Със самоирония президентът публикува своя детска снимка на 2 годинки с рокля и огромна панделка в косите. Коментарът е:

“Ето защо съм

станал Барби. Вината

е на майка ми,

която ме е облякла така през 1965 г. Мамо, мамо.” 

С рокля и панделка като 2-годишен го е издокарала майка му.
С рокля и панделка като 2-годишен го е издокарала майка му.

Истинска мода сред младежите в Словения стана да имитират различните му пози и образи с хаштага #boruting.

“Начинът на комуникация между гражданите и политиците непрекъснато се променя - казва Борут Пахор. - Инстаграм обикновено се използва от младите хора. Във време, когато мнозина не вярват на политиците, това е начин да влезеш във връзка с тях.”

Президентът обаче добавя, че най-важен си остава живият контакт. Заради директните срещи с хората по време на първата си президентска кампания през 2012 г. кръстосва надлъж и шир Словения.

През 2015 г. пък си направи календар, в който за всеки месец от годината влизаше в образа на различни работници - шивач, касапин, автомонтьор, стругар, фермер, хлебар, фризьор и т.н. Критиците му го смятат за популист, но той отвръща, че е готов да поеме този риск.

Поне до момента активността му в инстаграм му носи главно позитиви. Според проучване на общественото мнение 52% от словенците го одобряват и само 16% са настроени негативно. Политолози сочат, че често пъти подбраните от Пахор снимки са забавни и смешни и това привлича сънародниците му. 

Борут Пахор асфалтира улица.
Борут Пахор асфалтира улица.

Пахор обаче има политически амбиции, които надхвърлят международните позиции на малката му държава. Той

предложи да бъде

домакин на първата

среща между

Тръмп и Путин,

която в крайна сметка се проведе в Хелзинки. Независимо че Словения е членка на ЕС и подкрепя европейските санкции срещу Кремъл, тя поддържа добри връзки с Русия. Именно това поставя Пахор в позицията на посредник между Изтока и Запада в някои трудни ситуации, коментират европейски медии.

Фактът, че Мелания Тръмп е словенка, обяснява защо лидерът от Любляна има сигурен контакт и с Белия дом.

Зодия Скорпион, Борут Пахор е роден на 2 ноември 1963 г. в Постойна, но прекарва детството си в град Нова Горица. Баща му умира много рано и майка му, която оцелява в нацистки концлагер, го отглежда сама. Завършва политически науки и журналистика в университета в Любляна с награда “Прешерн” - най-високото студентско отличие в Словения.

Като студент Пахор се изкушава и от политиката. Кандидатства за председател на университетската секция на Съюза на младите комунисти. Това са първите вътрешни избори в Югославия, организирани на напълно демократичен принцип. Екипът на Пахор ги губи. След като младежкият съюз се отцепва от компартията, Борут Пахор остава в редиците ѝ и оглавява реформаторското ѝ крило. През 1989 г. става най-младият член на ЦК на Съюза на словенските комунисти в историята на страната. 

Пахор на футболното игрище заедно с принца на Монако Албер
Пахор на футболното игрище заедно с принца на Монако Албер

На първите свободни избори през 1990 г. младият политик влиза в парламента. Малко по-късно неговото реформаторско крило се преименува на Социални демократи. През 2000 г. Пахор става председател на долната камара на словенския парламент. Умерената му позиция му спечелва респекта и на останалите партии. Той е и сред малкото представители на левицата, които подкрепят влизането на страната в НАТО.

През юни 2004 г. словенецът е избран за евродепутат. Три години по-късно обявява кандидатурата си за президент, но малко по-късно решава да подкрепи Данило Тюрк. Когато през 2008 г. социалдемократите печелят парламентарните избори, Пахор става премиер. Вътрешни конфликти в коалицията обаче водят до разпадането ѝ и до оставката на кабинета през 2011 г.

През 2012 г. Борут Пахор убедително печели президентските избори, като е преизбран през 2017 г. Говори свободно английски, френски, италиански и сърбохърватски.

Словенският държавен глава има син Лука, на 21 г., от юристката Таня Печар, с която няма брак. Двамата са заедно отдавна и тя играе ролята на първа дама винаги, когато е необходимо.