Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто, което лидерът на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК) даде пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА:

Преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС ще са първите досиета на масата ми, когато стана председател на ЕК, и няма да пощадя  усилия, за да убедя колегите от западните страни, че солидарността е това, от което и двете страни печелят

Ще направя всичко, което мога, за да е сигурно, че България ще влезе в Шенген

- Г-н Вебер, оптимист ли сте за приемането на България в Шенген?

- България инвестира много, за да увеличи сигурността по границите. Италия може да научи много от това, което направиха Бойко Борисов и българите на българо-турската граница. Вие покрихте всички критерии за присъединяване към Шенген. Чудесно е да се види. В последните години винаги е имало периоди, когато Румъния е била напред, както сега напред е България, докато Румъния има корупционно законодателство. Всеки в останалата част на Европа казва: “При такива корупционни закони не можем да позволим Румъния да влезе в Шенген!”. Това е основателен аргумент, но е изключително разочароващо, че България страда от този факт.

Опитвам се да правя всичко възможно, за да реша този въпрос - и в разговорите, които вече проведох с германските и с холандските колеги, които ви блокират, да дадат сигнал, че работата на България е оценена. Когато стана председател на Еврокомисията, ще направя всичко, за да е сигурно, че България ще влезе в Шенген.

- Един от основните ви приоритети е по-високият стандарт на живот. Колко ще отнеме, за да се случи това в България?

- Никой не може да каже колко години са нужни. Ние, политиците, трябва да показваме визия - в коя посока искаме да се върви и каква е нашата цел. Трябва да се навакса по отношение на условията на живот в Европа, така че никой да не бъде принуден да напуска родината си, както много българи, румънци, литовци, португалци, гърци са принудени по икономически причини, за да имат по-добри заплати. Да се възползваш от свободата на придвижване, за да си потърсиш нова работа, е чудесно - това е духът на Европа. Но да си принуден да го правиш по икономически причини - това искам да преустановя.

Мога да обещая, че ще се боря много за силна солидарност в Европа. Да накараме германците, французите, белгийците и испанците да разберат, че Европа е солидарност и че солидарността работи в Европа. Преди южноевропейските страни най-много се възползваха от европейската солидарност, сега го правят повече източноевропейските държави. Вярвам в това. Боря се за силна структурна, регионална и кохезионна политика.

Преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС ще са първите досиета на масата ми, когато стана председател на Европейската комисия, и няма да пощадя усилия, за да убедя колегите от западноевропейските страни членки, че солидарността е това, от което и двете страни печелят.

В момента виждаме две Европи - една на проблемите и на продължаващите битки, на миграцията и на отбраната. Европа, която се опитва да се справи с проблемите чрез гласуване с единодушие в Съвета на ЕС. От друга страна, тук е Европа, която дава. През последните шест месеца при австрийското председателство на Съвета на ЕС бяха затворени над 50 досиета, касаещи промени в климата, намаляването на вредните емисии за автомобилната индустрия, забраната за пластмаси. Ето защо съм убеден, че

трябва да

променим

правилата за

вземане на

решения в

съвета -

от единодушие до гласуване с квалифицирано мнозинство в областта на външните работи.

- Остър сте и спрямо Турция.

- Нещо, което отсега е ясно, е, че Турция не може да бъде част от ЕС.

Обединяването на силите в отбраната е въпрос на ефективност. Обединяването на нашите ресурси ще бъде много по-евтино. Но трябва да намерим правилните аргументи, за да убедим хората. Когато говоря с германски сънародници - да отидем в Афганистан или Мали и да поемем отговорност, много хора са скептични, че германските войски трябва да излязат навън и да поемат отговорност. Тази срамежливост до голяма степен се обяснява с нашата история. Така е и с французите, и с англичаните. По време на правителството на Камерън имаше гласуване в британския Парламент за намеса в Сирия. И той загуби.

Никоя страна не иска да бъде в първите редици. Всеки иска да се прибере вкъщи и да затвори вратите. Същото е и в Америка. Това е грешно. Ако покажем на хората във Франция, Германия, Полша, България, Латвия - в цяла Европа, че войниците в първия ред имат европейски флаг на техните униформи, че ние практикуваме солидарност и поемаме отговорност заедно, мисля, че можем да ги убедим, че заедно можем да играем роля в света и да отговорим на днешните предизвикателства.

- Преди броени дни посетих с вас заседание на бюрото на ЕНП във Варшава, на което с генералния секретар на НАТО отчетохте, че създаването на европейска армия би укрепило алианса. Може би неслучайно избрахте тази среща да е в полската столица.

- Полша стои на кръстопътя. Въпросът е дали ще бъде водещата сила в развитието на Европа, или ще се дистанцира от нея и ще отиде в Полексит. В дългосрочен план

нещата в Полша

могат да се

развият по същия

начин, както във

Великобритания

Ако развивате продължителен популизъм срещу европейските институции и евроскептицизма, ще имате дългосрочен ефект. Сега съм много щастлив, че проевропейските партии в Полша са сформирали коалиция и имат шанс наистина да спечелят, и е ясно, че гражданите на Полша искат да бъдат движеща сила за бъдещето на Европа.

Трябва да намерим правен независим надзорен механизъм, който ще гарантира, че основните принципи на ЕС на практика се прилагат във всички европейски страни. Ще изляза с предложение в следващите седмици.

Живеем във време на фундаментални промени - имаме глобализация, имаме дигитализация, изменение на климата, бежанци, демографски промени. Тези 5-6 важни промени се развиват със скорост, която наистина ни смущава какво може да се случи в бъдеще. От това ние, нашите родители и нашите деца сме притеснени.

- До какво води тази несигурност?

- Атмосферата на несигурност за бъдещето е отворила пространството за популизъм, което дава прости отговори, главно в полето: имате враг - борбата с него - печелите. Всички знаем, че това не работи. Същият е проблемът и в Америка. Моят отговор е да покажа лидерство в политиката. Искам да кажа на хората истината: никой не може да спре тези тенденции. Можем да го спрем само по европейския начин.

- Бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп - Стив Банън, е в Европа и прави срещи с потенциални съюзници.

- Прочетох много за Стив Банън и как той планира да започне различни инициативи в Италия, но честно казано, това не е основният ми проблем, защото

никой в Европа

не иска да има

Тръмп Европа

Никой. По-големият проблем е какво се случва с всички източници, които създават фалшиви новини. Има няколко инициативи на европейско равнище и в държавите членки за справяне с предизвикателството дезинформация. На първо място гражданите трябва да са наясно с този риск, защото това е най-добрият начин за опазване на нашите модерни, свободни общества.

По-големият въпрос е как можем да приложим европейския път в новия цифров свят. Ние направихме правилата за защита на данните, говорим много в момента за авторското право. Твърдо вярвам, че правилата на реалния свят трябва да се прилагат и към дигиталния - по отношение на авторското право, но също така и за борба срещу пропагандата на джихадистите: големите интернет платформи трябва да спазват европейските правила. Ето защо се нуждаем от силна и обединена Европа. В противен случай нямаме шанс да наложим нашите правила.

Визитка

Манфред Вебер е лидер на най-голямата група в ЕП - тази на ЕНП, с 217 от 751 депутати

Роден е на 14 юли 1972 г. в Бавария

По образование е инженер

Евродепутат от 2004 г.

На Вебер е идеята всеки гражданин на ЕС да получава на 18-ия си рожден ден билет за влак, с който да пътува в Европа. “Хората от цялата общност трябва да се познават и да се научат да се уважават” - така аргументира той инициативата, по която вече преговаря с железниците

На 8 ноември 2018 г. конгресът на ЕНП, който се проведе в Хелзинки, избра Манфред Вебер за водещ кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК)