Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изтребителят F-16 блок 70, за доставката на който преговарят правителствата на България и САЩ, поразява 20 мишени едновременно. Той притежава уникална система за избягване на сблъсък със земята, ако пилотът изпадне в безсъзнание или е в невъзможност да управлява. Другото голямо предимство на американския изтребител е, че има 12 000 летателни часа живот на двигателя преди основен ремонт вместо 8000, какъвто е при други конкурентни машини. Това заяви в Пловдив Джим Робинсън от компанията производител "Локхийд Мартин". По думите му F-16 блок 70 е с много подобрения - по-добра товароносимост и безопасност, както и с по-бързо ускорение. В момента е най-добрият едномоторен боен самолет в света и ще може да се използва десетилетия напред.

"Надяваме се началото на юни или юли т.г. да бъде достигната някаква договореност между двете страни и производството на самолетите за България да започне през 2023-а", посочи Робинсън. Изтребителите ще се произвеждат в новоизграждащата се база на "Локхийд Мартин" в Южна Каролина. От фирмата са категорични, че цялата машина ще се прави в САЩ. Единствено поддръжката щяла да се извършва у нас. Ако отделни компоненти се изработвали в България, то цената на изтребителя щяла да бъде много по-висока.

Робинсън уточни, че става въпрос за пакетна цена за 8 изтребителя. В сумата се включват оръжейни системи, подготовка на летателния състав, инфраструктура за машините. От 9 до 12 месеца ще бъдат необходими за обучение на опитните ни пилотите в САЩ.

Същият боен самолет са поръчали Бахрейн и Словакия.