Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов говори пред академията на Жени ГЕРБ, която се проведе във Велико Търново.
Премиерът Бойко Борисов говори пред академията на Жени ГЕРБ, която се проведе във Велико Търново.

Нека и БСП да каже, че няма да управлява с ДПС. Аз 12 г. не съм направил коалиция

“Аз съм участник във възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато зависи от мен нещо. Майка, като ме изпращаше с военната униформа, с автомата, с кубинките, знаеше къде ме праща.” Това сподели премиерът Бойко Борисов пред 8-ата политическа академия на Жени ГЕРБ във Велико Търново в събота.

“Понеже бяхме във Варшавския договор, имаше противостоене на НАТО и това ни спаси. Иначе хиляди масови гробове щеше да има като в бивша Югославия. Ужасно, чудовищно време, сътворено от БКП/БСП”, каза Борисов.

“Упрекват ме в уйдурма с ДПС. Защо ни е ДПС? В ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Цветанов на всеки от всяко село му знае името. 10 минути може да изрежда имена. Идват избори. Най-лесно е да се приказва, но нека да има все пак мяра”, апелира премиерът. С ДПС е разговарял по една тема - превъоръжаване на армията.

Цял живот съм бил биткаджия, но искам да се спася, защото не е добре да има битка. Не дърпай бабички, дърпай здравите мюсюлмани, кипна Борисов.

“Какво правите? Ограда?”, питал Ердоган по телефона българския премиер.

“Между нас

само

метеоролозите

може да

кажат, че има

захлаждане”,

отвърнал му Борисов. След като видял за какво става дума, Ердоган пак му се обадил и отсякъл: “Какво ти леко съоръжение? Това си е ограда.” “Нищо, аз и теб ще пазя, като се напълни Европа с мигранти”, успокоил го Борисов.

Той разказа, че когато открива нещо, вика и попове, и имами, да четат молитви и на двете религии, мир да има. С тези аргументи Борисов подчерта, че най-разумно е държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън.

“Договорката ми не е с ДПС, а между българите християни и българите мюсюлмани в ГЕРБ. За Турция не е никакъв проблем да дава 5-8 милиона. Тя не е казала, че ни ги спира. Аз така казвам”, мотивира се Борисов. А в понеделник той е поканил на среща патриарха и главния мюфтия.

Премиерът призова БСП да каже, че няма повече да управлява с ДПС. “Както аз съм казвал, че коалиция с ДПС няма да правим и 12 г. не съм направил, да излезе отсега да го каже и БСП. Сигурно ще почнат да се гърчат”, коментира той. И

каза, че не е

отмъстителен

При него идвали хора с искане да бъде ударена БСП за нещо, което е направила. “Но аз не знам нещо да са направили. Трябва да се върнем на построяването на НДК. Има и една отсечка между Чирпан и Нова Загора”, каза той.

Не знам един ден, като се пенсионирам, какво ще говорят от БСП. Сигурно сега, ако падне комета, ще кажат, че е паднала по времето на Борисов, пошегува се премиерът.

Македония ще се включи експериментално в срещата на Балканската четворка, стана ясно от думите на премиера.

Освен това говорил с британската премиерка Тереза Мей 2 пъти за 10 дни. Подготвяме се за най-лошия сценарий на Брекзит, допълни Борисов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Велико Търново Даниел Панов участваха в академията.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Велико Търново Даниел Панов участваха в академията.

Цветанов: В лъжите на БСП

се включи и неформалният

им лидер - президентът

Червените ще се върнат в пленарната зала под вътрешния натиск в групата срещу едноличните решения на Нинова

В лъжите, които БСП тиражира, се включи и неформалният им лидер - президентът Радев. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов във Велико Търново. Той коментира президентското вето за Изборния кодекс и призива на вицепрезидента Илияна Йотова, че след отхвърлянето му на ход е Конституционният съд.

Няма основания за намеса на КС, защото не е нарушено конституционното право за гласуване, нито възможността за съдебен контрол, обясни Цветанов. И допълни, че за да няма спекулации за подредба или нарушено изборно право, остава прагът от 7% за преференциите и пренареждането на депутатските листи от избирателите.

Популизмът и фалшивите новини са подводните камъни, които ще съпровождат евроизборите, убеден е Цветанов. Като част от борбата срещу тях ГЕРБ ще прави постоянни срещи с хората и ще търси обратна връзка.

БСП е предприела националпопулистки подход, но бяга от отговорност, като не участва в работата на НС, каза още Цветанов. И прогнозира, че социалистите ще се върнат в пленарната зала под вътрешния натиск в групата им срещу едноличните решения на Нинова.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Деца напускали училище,

защото нямали достатъчно

лайкове във фейсбук

“Новото модерно в училище не е да имаш повече знания, а да имаш повече лайкове във фейсбук. Има случаи дори на деца, напуснали училище поради тази причина - чувстват се лузъри.” Това обяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел във Велико Търново.

Тя разказа пред участничките в политическата академия на Жени ГЕРБ, че деца, които не смеят да споделят проблемите си с родители и учители, ѝ пишат лични съобщения.

15 500 училища от цяла Европа са обхванати за 1 г. от програмата за безопасен интернет. Стигнали сме до над 30 милиона европейци, каза българският еврокомисар.

Само след няколко години 90% от работните места ще изискват цифрови умения, а в момента 44% от европейските граждани нямат такива, заяви още Габриел. 1800 студенти и младежи карат в момента платен стаж по програма “Цифрова възможност”, а до края на 2020 г. се очаква да бъдат включени и нови 6000 души.