Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доган да върне дълговете на мюфтийството. Той има финансовата възможност, призова Валери Симеонов

БСП бяха "за", но отказаха да се подпишат, обяви Цветанов

Мюфтийството да получи амнистия за задълженията си от близо 8 млн. лв. към държавата. Това решиха на първо четене депутатите в Закона за вероизповеданията с гласовете на ГЕРБ и ДПС "за", "Обединени патриоти" и "Воля" - против и въздържали се.

Законопроектът, който цели да опрости дълговете на мюфтийството и още пет вероизповедания на стойност общо 8,267 млн. лв. бе внесен в парламента от ДПС и ГЕРБ. В мотивите си те посочват, че заради неизплатените си задължения мюфтийството не може да ползва новата държавна помощ, която депутатите приеха преди два месеца. За разлика от тях Българската православна църква обаче вече се възползвала от държавната помощ.

Нека да бъде отложено разглеждането на Закона за вероизповеданията, да бъде повикан министърът на финансите и БСП да участва в отхвърлянето на това безумие, поиска още преди началото на гласуването депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов.

Предложението на Шопов обаче бе отхвърлено и депутатите преминаха към разискванията на закона.

"Чудя се защо вие всичко това на вас от ГЕРБ? Какво ще постигнете? Един такъв законопроект е противоконституционен", скочи отново Шопов. Той припомни, че от гласуването на закона в комисията по вероизповеданията не са минали 24 часа, както е по правилник, и не е редно той да се гласува в зала. И допълни, че също така не е ясно какви и колко са задълженията по пера на мюфтийството, за да бъдат опрощавани с лека ръка.

Тук става въпрос за държавна помощ. Защо БДЖ не може да я получи, а я получава ДПС?, попита Шопов.

"Много евроатлантици като Меглена Кунева и Соломон Паси ще скочат и ще бъдат прави. Казусът се превръща в прецедент. Вече всеки ще скача и ще иска такова опрощение", каза още патриотът. И подчерта, че това, което се случвало в пленарната зала, много приличало на целувката на Орлов мост между Лютви Местан и Сергей Станишев преди години. Този път обаче това било като братска прегръдка.

"Който се е заиграл с ДПС, не е останал много във властта", обърна се Шопов към ГЕРБ.

"За втори път в рамките на два месеца гласуваме Закона за вероизповеданията. И двата пъти едно и също нещо - минава през комисия и влиза в зала без да са минали 24 часа. Предлагам да го наречем с ново име - закон за вероизповеданията в полза на мюфтийството", скочи пък зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов. Той подчерта, че не се прави така и задълженията на мюфтийството не трябва да се опрощават, тъй като те са длъжни да си ги платят.

Ахмед Доган да върне дълговете на мюфтийството. Това са 8 млн. лв. За мен те са абсолютно посилни на ДПС, поиска пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Нека да не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България, партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС. Почетният им председател го обяви. Същият тоя Ахмед Доган, който си прибра 1,5 млн. заради това, че има изключително сериозни хидро-технически познания, можеше да отдели от тези пари нещо да покрие тези задължения", каза още Симеонов и припомни, че Доган притежава и част от ТЕЦ Марица Изток.

"Г-н Симеонов, г-н Ахмед Доган не е тук в зала", обърна се към него шефката на НС Цвета Караянчева.

"Аз не съм сигурен, че не присъства. Той духовно се рее тук", отвърна й обаче Симеонов.

Нека да не делим България на мюсюлмани и християни, защото това няма да доведе до нищо добро, обърна се шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов към патриотите.

„Ще гласувам по съвест и никой по никакъв начин не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си и да гласувам днес за законопроекта“, допълни той.

„Нека все пак да бъдем отговорни и да кажем какво направихме в края на 2018 г. Ние изпълнихме политически ангажимент, който беше дискутиран и поет от всички политически сили на КСНС при президента Румен Радев. Нека да си припомним КСНС май месец 2017 г. Нека да си припомним КСНС април месец 2018 г. И тогава имаше много ясен поет политически ангажимент от всички парламентарни сили, които участваха в него и се съобразихме и беше общо становището на президента, когато запозна медиите с целите и с това, което сме постигнали на КСНС. Днес разбира се, всеки може да интерпретира по своему това, което обсъждахме. Разбира се, че БСП не присъствайки в парламента, не идвайки на работа, могат да интерпретират най-волно и най-свободно“, припомни Цветанов. И допълни - Тук не прави чест на БСП, защото по принцип те бяха "за" законопроекта, но казаха, че няма да сложат подписите си.