Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОМЯНА: Милен Керемедчиев бързо влезе в борда на директорите на "Интерсервиз Узунови", след като приключи с политиката.
ПРОМЯНА: Милен Керемедчиев бързо влезе в борда на директорите на "Интерсервиз Узунови", след като приключи с политиката.


 

 

Заместник-минстрите от тройната коалиция започват мащабни бизнес начинания.
Хора от втория ешелон на кабинета "Станишев" са предпочитани съдружници и бизнес партньори на фирми като "Интерсервиз Узунов" и "Нове Холдинг" на Васил Божков, установи проверка на "168 часа".
Голяма част от заместниците на министрите изпаднаха от политиката и държавната администрация на последните избори за разлика от бившите си шефове, които до един се уредиха с места в новия парламент. Година и половина след падането им от власт връзките на бившите държавници с бизнеса

излизат наяве с пълна сила

Докторът неврохирург Матей Матеев напуска зам.-министерското си кресло в края на 2008 година, след скандал с незаконни трансплантации на стволови клетки, които се извършват в софийска клиника, където бивш директор е Матеев. След като случаят е даден на прокуратурата, ръководството на клиниката е уволнено, а Матеев хвърля оставка. 2 години по-късно бившият зам.-министър на образованието от квотата на ДПС подхваща точно такъв бизнес. Фирмата му Тъканна банка "Биохеленика" се занимава с вземане, изследване, транспортиране и предоставяне на тъкани и клетки.
"На заседание съм, не ме занимавайте" - отсича д-р Матеев, който лъсна като агент на Държавна сигурност под псевдоним "Янко". "Янко" е разкрит като сътрудник на политическата полиция в качеството му на кандидат за депутат от ДПС в София.
Бившият зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев също се намества в бизнес, за който е отговарял като

държавен служител

От август тази година той е съдружник във фирмата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници "Феникс солар". Докато е заемал пост в министерството, настоящите му съдружници имат разписани разрешителни за съхранение на отпадъци точно от Министерството на околната среда и водите. Преди да заеме поста в министерството, Чавдар Георгиев съвсем не е случаен в бизнеса. Той управлява юридическа кантора заедно със Златомир Орсов и бъдещия главен прокурор Борис Велчев. След като излиза от Министерството на околната среда, съвместява бизнеса с работа в Президентството, където е съветник на държавния глава.

Топъл пристан при Васил Божков

Атанас Костадинов от БСП е едно от младите обещаващи лица на червените. От 2005-а до 2009-а е зам.-министър на околната среда и водите. Година и половина след  краха на социалистите на последните парламентарни избори Костадинов е низвергнат в партията си, но започва многообещаващо бизнес начинание. В средата на септември той става съдружник с "Нове Холдинг" на Васил Божков в ООД-то "Нове Девелопмент". Новата фирма от холдинга на Божков се помещава в централата в София на ул. "Московска", а управител и собственик на 20 процента от  капитала е бившият зам.-министър на околната среда и водите Атанас Костадинов. "168 часа" се свърза с Костадинов, който не пожела да коментира начинанията си в бизнеса с Васил Божков и поясни, че е в чужбина.
Друг негов колега също се урежда с пост във фирма на мастит бизнесмен. Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев остана на държавна работа и по време на правителството на ГЕРБ, но като изпълнителен директор на "Български пощи". Освободен е и от тази длъжност през юни, а от август тази година е в борда на директорите на "Интерсервиз Узунов". Шефът на фирмата е общински съветник от ГЕРБ във Варна, което не му пречи да назначи кадъра на Станишев на висок пост в дружеството си.
"Сега работя по проект за улично осветление във Варна и София. В частния бизнес е по-добре. 9 години съм заемал постове в държавната администрация, но най-много ми допадаше работата като зам.-министър на външните работи. Ако ми предложат да се върна, бих го направил. Днес политиката не ми е интересна. До такава степен се изврати, че на човек да не му се занимава въобще" - категоричен е Милен Керемедчиев.

 

Бужка Лукич продава препарати по интернет


Скандалната бивша зам.-министърка на държавната администрация Бужка Лукич също търси препитание в бизнеса. След публикация на "168 часа" от миналата година стана ясно, че тя тормози мъжа си с цел да заграби жилището му.
За разлика от колежката си в министерството Мария Дивизиева, която работи с мащабен бизнес размах заедно с Николай Василев, Лукич създава малка фирма за мрежов маркетинг с пирамидална структура.

 

 

Клиенти на правосъдието

ОСВЕН абонирани за бизнеса заместник министри в кабинета "Станишев", се оказват и клиенти на родната Темида.
Срещу бившия заместник на Емел Етем Александър Филипов, който бе арестуван миналата година, тече дело за купуване на гласове и злоупотреба с европейски средства. Това не му пречи да регистрира фирма за търговия със земеделска продукция.
Бившият зам. здравен министър Емил Райнов е обвинен в търговия с влияние заедно със съветника на Станишев Веладин Битолски.
Раиф Мустафа, бивш зам.-шеф на МВР бе съден за предлагане на подкуп, но вече е оправдан на две инстанции.

 

 

Дъщерята на Чичо Митко усвоява субсидии

ДОКАТО бившият зам. земеделски министър Димитър Пейчев работи на ползу роду в държавната администрация, дъщеря му Галина става крупен играч в усвояването на субсидии за обработване на земя. 27-годишното момиче усвоява милион и половина лева за обработваните от фирмата й площи, докато баща й отговаря за европейските фондове, откъдето идват парите за членове на фамилията му. След като излиза от министерството, Димитър Пейчев освен че се занимава със земеделие, регистрира и фирма с модерният напоследък предмет на дейност за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.

 

Заедно завинаги

Един от малкото министри на тройната коалиция, който не успя да влезе с политическата си сила в парламента е жълтото юпи Николай Василев. Затова той решава да се гмурне в реалната икономика.
"Харесвам си новата стара професия. В екипа ми е и Мария Дивизиева, продължаваме заедно в бизнеса, но има  и други хора от министерството, което оглавявах. Всичко е наред. Достатъчно дълго бях в държавната администрация, не знам дали отново ще се върна там" - казва Василев, бивш шеф на три министерства в последните 10 години.
Веднага след парламентарните избори той купува дружеството с ограничена отговорност "Експат груп" от варненски адвокат. Първото решение на новия собственик е да избере управител. За хората, които познават отблизо бившия министър на три ведомства, решението му не е изненада. Той назначава за шеф на фирмата си Мария Дивизиева. 32-годишната дама заема специално място в професионалния живот на Николай Василев. Докато той е министър на държавната администрация в кабинета "Станишев", Дивизиева е негов заместник. Двамата са заедно още от времето на предизборната кампания на НДСВ през 2001 година. След това Василев става министър на икономиката, а Дивизиева негов парламентарен секретар. Оттогава младата дама следва неизменно патрона си в държавната администрация. Отива с него и в министерството на транспорта през 2003 година, докато се издигне до  зам.-министър на държавната администрация, където е и шеф на ОПАК. Здравата връзка между Николай Василев и Мария Дивизиева продължава и в бизнеса. Днес Той е собственик, а Тя - управител на просперираща фирма за управление на активи, инвестиции, корпоративни финанси и недвижими имоти. Бившата зам.-министърка и шефът й всеки ден се засичат в офиса на дружеството, който е в сградата на ъгъла на столичните улици "Цар Освободител" и "Раковска". Явно съвместните усилия дават резултати, защото през миналия месец фирмата увеличава капитала си двойно. Техен комшия по офис в аристократичната сграда в центъра на София е друг кадър на НДСВ - Милен Велчев.
Законът за конфликт на интереси не позволява на бивши висши служители от държавната администрация да извършват дейност, която са контролирали като зам.-министри. Затова те навлизат в бизнеса от няколко месеца насам, когато изтича законовият срок за бизнес въздържанието им. 

МЪЛЧАНИЕ: Атанас Костадинов не пожела да коментира бизнес начинанията си с Васил Божков.
МЪЛЧАНИЕ: Атанас Костадинов не пожела да коментира бизнес начинанията си с Васил Божков.
Александър Филипов
Александър Филипов