Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 29 ноември 2003 г. Мето Илиенски получава телефонно обаждане, докато е в апартамента си в кооперация на бул. "Ал. Пушкин" в столичния кв. "Павлово", известна в престъпния свят като "колумбийското посолство". Минути по-късно Методиев излиза сам, без охрана и без телефон. Качва се на тъмно "Ауди", което поема към кв. "Бояна". Това е последната следа от 38-годишния Методи Методиев.

По-рано, през януари 2003 г., има неуспешен опит за покушение срещу него.

Наемният убиец, който обстрелва Методи Методиев-Илиянски, се е целел в сърцето му, твърдят тогава източници от СДВР, запознати с разследването.

Стрелецът открил огън по боса от ВИС, когато той слизал с охраната си по стълбите на излизане от ресторант "Капитан Кук". Методи Методиев е бил заобиколен от многобройната си охрана. Няколко души са вървели пред него, няколко - зад гърба му.

Илиянски е водел

оживен разговор

с тях и точно това е спасило живота му. Стотни от секундата преди убиецът да натисне спусъка, Методи Методиев се е обърнал наляво да каже нещо на един от бодигардовете зад гърба си. Така той се е извъртял на 90 градуса към улицата и куршумът, вместо да прониже сърцето му, е разкъсал дланта на дясната ръка, която той вдигнал машинално нагоре при обръщането.

Раненият мъж обаче не е отишъл веднага в института "Пирогов", който се намира на не повече от 50 м от входа на рибния ресторант. Около 30 минути след инцидента Методи

Методиев се е чудел

какво да направи

и даже в началото не е искал въобще да подава сигнал за случая в полицията.

Най-вероятно той се е притеснил, че макар и лека, раната на ръката му е огнестрелна и трябва да се промие. Така в 16,30 часа двата мерцедеса на лидера от ВИС спрели пред централния вход на института "Пирогов" и полицията разбрала за инцидента.

24 часа след неуспешното покушение обаче все още няма 100-процентова яснота как и откъде е стреляно по Методи Методиев. Най-вероятно стрелецът е бил в кола, която е преминавала точно в този момент по бул. "Пенчо Славейков". Тази версия се потвърждава и от факта, че траекторията на

куршума е

от долу на горе

(ресторант "Капитан Кук" е над земята).

Източници от СДВР обаче не изключват и вариант убиецът да е бил въоръжен със снайпер и да е бил на позиция на прозорец в отсрещната улица "Дукатска" или пък да се е спотайвал в някой микробус. Единственото сигурно е, че оръжието му е било със заглушител, защото никой в района не е чул единствения изстрел.

Разследването на неуспешния атентат е затруднено и от нежеланието на Методиев и охраната му да съдействат на полицията. В края на работния ден в сряда той и хората му са били на около 30-минутен разпит в сградата на СДВР.

"Не знам откъде

идва това нещо,

но ако питате на улицата, ще ви кажат, че са Пехливанови или Златко", заявил Мето на оперативните работници. Той обаче обяснил, че не вярва нито на първата, нито на втората версия. "Нямам врагове, няма причини за подобно нещо", казал лаконично Методиев.

Той и охраната му твърдят, че въобще не са видели кой и откъде е стрелял. Няма и други очевидци, които са готови да свидетелстват. От ресторанта също не са видели нищо и дори са изчистили веднага всички стъкла, строшени от куршума. Те се оправдали пред криминалистите, че чакат делегация от депутати.

Все пак при огледа е открит куршумът, а главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви вчера, че от експерти на министерството все още не могат да кажат от какво оръжие е изстрелян.

МВР работи по няколко версии за покушението срещу Методи Методиев и най-логичната от тях е свързана с

конфликти на

интереси в самата групировка

ВИС. Причината за атентата най-вероятно се крие в разместването, което настъпи преди 6 месеца в схемата на наркоразпространението у нас, твърдят офицери от НСБОП. Преломът става някъде през есента на миналата година - септември-октомври, когато според оперативна информация на спецслужбите Мето прехвърля контрола върху най-мощната наркоорганизация в страната на Косьо Самоковеца.

Всичко става мирно и тихо на поредица от срещи в столични ресторанти. Преразпределението обаче започва доста шумно още в края на юни, когато снайперист прострелва на балкона в къщата му в "Княжево" Антон Милтенов-Клюна. Той е една от основните фигури в разпространението на хероин и кокаин за София. 28-годишният мъж заема мястото на убития по-рано Леонид Фотев-Джуджето.

Месец по-късно отново в столицата е прострелян и един друг събирач на пари от улични наркодилъри - Илиян Варсанов. Веднага след неуспешното покушение срещу Варсанов източници от МВР обявиха неофициално, че

атентатите са

поръчани от бивша барета,

а в. "168 часа" публикува и името му - Златомир Иванов. Той стана известен, след като през 1995 г. застреля при самоотбрана на "Петте кьошета" в София Веско Въртийски-Патичето и Ларсен Луканов.