Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАТЯНА СТОЯНОВА
ТАТЯНА СТОЯНОВА

Наказателното производство е спряно, но не е прекратено - така не тече давност за извършеното престъпление. Разследващи обаче работят много активно и в момента

Вероятно пистолетът е сглобен от корпус на “Макаров” с цев от газов, която е гладка и не оставя следи по куршумите. Това на практика го прави неоткриваем

Клошар и неизвестен мъж, сниман от охранителна камера на игрална зала, са сред основните заподозрени като извършители на показното убийство на Татяна Стоянова в Пазарджик преди малко повече от 4 г.

До смъртта си на 12 януари 2015 г., когато е разстреляна пред гаража си от все още неизвестен, 33-годишната Татяна е шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ключова фигура в администрацията на общината.

За клошаря сведения дават свидетели, които живеят в близост до мястото на убийството на младата жена. Те го описват като странен, сравнително млад мъж, недружелюбен и с особен поглед. Появява се около кооперацията, в която живее Татяна, малко преди разстрела и изчезва след това.

След упорита работа на оперативни работници клошарят е установен, но става ясно, че няма отношения към убийството. Не стоят обаче така нещата с човека, заснет от охранителна камера на игрална зала, която се намира срещу сградата на община Пазарджик. Той е заснет да

наблюдава

продължително

време входа на

общинската

сграда

в деня на убийството. Въпреки студения и мъглив ден мъжът е с тъмни очила и не помръдва от мястото си в продължение на часове. Според разследващи възможно е това да е физическият извършител на убийството или негов помагач, който е дал сигнал, че жената напуска сградата на общината.

Този човек обаче така и не е идентифициран. През октомври 2017 г. Софийската градска прокуратура, която наблюдава и ръководи разследването, спря наказателното производство за разкриване на тежкото престъпление. Това обаче не значи, че то е прекратено. Спирането по-скоро е формално, за да не тече давност за извършеното престъпление.

Разследващи твърдят, че по случая се работи много активно и в момента. Затова, ако се установят нови данни за убийството и самоличността на неизвестния килър, наказателното производство ще бъде възстановено.

Периодично от главната полицейска дирекция поставят задачи на оперативни работници от Пазарджик във връзка с разследването. След изпълнението им те се анализират в София и на тази база се поставят нови.

Навръх имения си ден - 12 януари 2015 г., Татяна Стоянова излиза малко след 18 ч от сградата на общината, както винаги последна. Пред входа я чака нейната майка с букет цветя, за да я поздрави за празника. Минути по-късно Стоянова вече е в джипа си “Нисан Кашкай” и пътува към дома си, в който живее сама. Жилището е в нова кооперация в кв. “Мостът на Лютата”.

Татяна бърза да се преоблече и приготви, защото е поканила приятели в заведение за имения си ден. Около 18,30 ч тя паркира джипа в гаража си. Прави 2 крачки и вижда пред себе си мъж с пистолет в ръка. Дали двамата са се виждали преди това и разменили ли са някакви реплики, едва ли някога ще стане ясно. Килърът

вдига пистолета

и натиска

спусъка, но

оръжието засича

Запазил пълно самообладание, стрелецът презарежда за секунда, при което заседналият патрон изхвърча и по-късно е намерен при огледа на местопроизшествието.

В следващите мигове убиецът изстрелва 5 куршума в тялото на жертвата си. Без да събере гилзите, неизвестният изчезва от мястото.

Куршумите пронизват Татяна Стоянова в гърдите, стомаха и главата и тя се свлича безжизнена до предната лява гума на джипа. Според разследващи последният изстрел е бил в главата и е контролен, което означава, че убиецът е професионалист.

За това говори и фактът, че без да се паникьоса се е оправил със засеклия пистолет и е ликвидирал мишената. Въпреки че в ранните вечерни часове на януари 2015 г. кварталът е доста оживен, свидетели на убийството няма, тъй като гаражите са в задната част на кооперацията без видимост към улицата.

Отиващ към гаража си съсед вижда тялото на падналата жена и се обажда на тел. 112. Изпратеният на мястото патрул установява, че е мъртва и става въпрос за убийство. След минути мястото е отцепено от полицията, а новината за убийството на Стоянова се разнася мълниеносно из града. На местопрестъплението пристига и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който си тръгва изключително разстроен, след като разменя няколко думи с полицаи.

Образуваното досъдебно производство се ръководи от бившия окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, която е дежурна в деня на разстрела и лично присъства на огледа. Около тялото на Стоянова криминалистите намират засеклия патрон и 5 гилзи калибър 9 мм, взети са проби за ДНК и други анализи.  

Екипът, извършил повторен оглед на местопрестъплението, събира улики.
Екипът, извършил повторен оглед на местопрестъплението, събира улики.

По една от

гилзите е открит

отпечатък

и разследващите са обнадеждени, че убиецът бързо ще бъде разкрит.

Отпечатъкът обаче се оказва на единия от полицейските служители, които първи пристигат на местопрестъплението. По-късно той ще признае, че е пипал една от гилзите. При обиск в апартамента на убитата са намерени няколко плика с пари, като общата сума е 4500 лв. На някои от тях е написано името на Татяна.

Иззети са компютрите и мобилните телефони на младата жена за проверка на съдържанието им. Версиите, по които тръгва разследването, са за нарушени финансово-икономически интереси, разчистване на сметки между партньори, любовна драма, отмъщение, неизпълнени сериозни ангажименти към предприемач от страна на служителката на общината.

Анализът на престъплението сочи, че то е било старателно подготвено и най-вероятно е дело на професионалист. Жертвата е била следена, вследствие на което убиецът добре е познавал графика и навиците на Стоянова. Въпреки многобройните разпити на хора от квартала не е открит свидетел, който да е чул изстрелите или да е видял съмнителен човек в района.

Балистичната експертиза установява, че убийството е извършено с преправен пистолет със заглушител. Експерти смятат, че пистолетът е бил сглобен от корпус на “Макаров” с цев от газов пистолет, която е гладка и не оставя следи по куршумите.

На практика това прави оръжието неоткриваемо. Никакви насоки към убиеца не дават и първите разпити на лица, близки до Татяна. Проверени са и такива, за които има данни, че са имали конфликти с нея дори на елементарно ниво. Някои от тях са подлагани на детектор на лъжата, но няма основания за съмнения в показанията им.

Няма резултати и от прегледа на записите на видеокамери в района на престъплението. Не е открита и чужда ДНК, която да даде следа към извършителя.

Изненадващо 2 седмици след убийството по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров

разследването

е иззето от

Пазарджишката

окръжна

прокуратура

и прехвърлено в Софийската градска. Оперативната работа по досъдебното производство е възложена на служители на Главна дирекция “Национална полиция” към МВР, към които е прикрепен и екип от ОД на МВР в Пазарджик.

Става ясно, че неочакваната рокада е извършена по молба на директора на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев. Той се обърнал лично към главния прокурор с мотив, че така има по-големи шансове убийството да бъде разкрито.

Времето обаче минава, събрана е огромна по обем информация, разпитани са близо 200 свидетели, изготвени са експертизи, проверени са всички възможни версии, но пробив в разследването няма. Поради това всички са изненадани, когато в края на март 2015 г. в пленарната зала на парламента в отговор на депутатско питане тогавашният вътрешен министър

Румяна

Бъчварова

казва, че има

установени лица,

съпричастни към убийството на Стоянова. Тя пояснява, че разстрелът е свързан с финансово-икономически интереси. Казаното обаче остана без потвърждение и до момента. Но дали е така.

Опитни криминалисти иносказателно поясняват, че има подобни случаи в практиката им, когато са наясно с извършителите и поръчителите, но не могат да се доберат до необходимите доказателства, за да повдигнат обвинение.