Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Половин час съдебните служители търсеха зала за делото, а после тя се опразни, тъй като адвокатите напуснаха заседанието.
Половин час съдебните служители търсеха зала за делото, а после тя се опразни, тъй като адвокатите напуснаха заседанието.

Седем адвокати отнесоха глоби по 1000 лв. по време на дело срещу 10-членна наркобанда, в която според прокуратурата участват Стефан Гевгелийски и един от синовете на Йоско Костинбродския - Иван.

Защитниците напуснаха демонстративно съдебната зала в петък следобед. Това стана след дебат, продължил близо час, дали да се даде ход на делото и да бъде разпитан един от основните свидетели на обвинението - Стефан Боронсъзов.

Първо недоволство предизвика изявлението на новоназначен служебен адвокат на подсъдимия Георги Гълъбов, че е успял в "общи линии" да се запознае с доказателствата по делото. Един след друг колегите му заявиха, че според тях е "физически невъзможно" това да стане за един следобед или дори за 24 ч.

"Професионално безотговорно е да се твърди, че за ден човек може да изчете това дело и да се подготви. Ако заседанието не се отложи, ще бъде нарушено правото на защита не само на Гълъбов, но и на останалите подсъдими", заяви адвокатът на Иван Йосифов - Илия Павлов.

"За мен поведението на служебния защитник е унизително", реагира Иво Найденов, който представлява Гевгелийски. Той и част от колегите му заявиха още, че били информирани, че на заседанието ще бъдат разпитвани анонимни свидетели, а не Боронсъзов и поискаха отлагане, за да се подготвят. "Разпитът на този свидетел в момента не у мен. Ако трябва да си нося цялото дело, ще се наложи да идвам в съда с количка като съдебните секретари", каза един от адвокатите.

Служебният защитник уточни, че има 30-годишна практика, чел е цяла нощ и се е запознал само с материалите, които са сканирани и пратени по електронната му поща. Прокурор Радослав Радев пък заяви, че е прочел делото за 14 часа.

Съдът отхвърли исканията за отлагане като неоснователни. Той посочи, че от 26 февруари се знае, че Боронсъзов ще бъде призован, но ако трябва, ще даде няколко часа на адвокатите да се запознаят с разпита, направен по време на разследването.

"Като напуснаха, адвокатите поставиха съда пред невъзможност да извършва каквито и да е следствени действия", каза съдия Мариета Неделчева, след като защитниците си излязоха. Гълъбов, който се отличаваше от останалите подсъдими с татуиран на главата образ на Левски, поиска отвод на служебния си защитник, но и той бе отхвърлен.

Съдия Неделчева обяви, че препис от протокола на заседанието ще бъде изпратен до дисциплинарния съд на Софийската адвокатска колегия за становище. На подсъдимите по разпореждане на съда ще бъдат назначени резервни защитници, посочени от Националното бюро за правна защита.

По това дело, освен за разпространение на дрога и наказателни акции срещу дилъри, бандата е следствена за побоя през април 2016 г. над проф. Стефан Станчев, шеф на клиника в столичната болница “Св. Анна”.

Според прокуратурата един от подсъдимите поръчал на бъде пребит и надзирателят Янко Янев, който умира 3 дни след нападението в края на декември 2016 г.

Гевгелийски и Иван Йосифов са подсъдими и по друго дело за приготовление към убийства на двама спецпрокурори и двама полицаи, следени по поръчка през май или юни 2018 г.