Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Там, където мине художникът, оставя след себе си разруха – чужди светове в дим и пепел

Eгоцентризмът му бил жесток и от трона на гениалността си третирал околните като низши твари

„Да гориш в ада!“, „Дяволите да те вземат!“, „Проклет да си!”. Тези класически проклятия открай време прехвърчат по време на люти кавги. В края на миналия век обаче испанските селянки кълнат далеч по-екстравагантно и не по-малко заплашително. Мълвата гласи, че те се атакували с думите: „Да те нарисува Пикасо дано! Очите в устата, ушите в носа!“

Така сякаш художественият гений Пабло Пикасо е бил най-лошото, което може да връхлети един човек и особено една жена. В изкуството и в живота – най-плагиатстваният творец предизвиква възхита като към артистичен Бог и страх като към безмилостен Сатана.

Бащата на кубизма никога не се заблуждава за своето фатално и разрушително влияние върху всички около себе си и неслучайно признава: „Аз съм Дяволът!“

Тиранинът Пикасо буквално съсипва („изгаря“) животите на своите музи, не щади в пренебрежението си собствената си плът и кръв (деца, внуци) и без жал прегазва конкурентите си. С жестокия си егоцентризъм и от трона на гениалността си, извиняваща го за всичко, испанецът третирал околните като някакви низши твари. Никога не се разкайвал дори за най-жестоките си постъпки.

Някак демонично, в дим, Пикасо заявява дори идването си на този свят.

Първото дете на Хосе Руис и Бласко и Мария Пикасо и Лопес става част от семейството при много тежко раждане. Пабло бил така слаб и бездиханен, че акушерката го помислила за мъртвороден. Оставила го на една маса и отишла да се погрижи за неговата майка. Тогава чичо му, доктор Дон Салвадор, който бил страстен пушач, запалил цигара в този труден момент. Приближил се с последна надежда до новороденото и издишал дима в лицето на сякаш застиналото в пелените на смъртта бебе. В същия момент то направило гримаса и показало, че е живо. Пабло нахлува в света и го атакува с четка и бои. Винаги го рисува такъв, какъвто е – неподреден, объркан.

Как Пикасо издевателства над любимите си четете в списание "Космос"