Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Андропов я стартира, а дългосрочната й цел е да наложи един нов, модерен социализъм

Книгата "Истината за Ким Филби: Конспирациятя "Ротшилд" е журналистическо разследване, продължило 4 години. Авторът се срещна с близки на Шпионина на ХХ век, с ученици от секретната му школа, със съпругата му Руфина Филби, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев, с разузнавачи, разказващи от първо лице неизвестни досега истории за аса в шпионажа. 

Юрий Андропов е шеф на КГБ, след което поема управлението на СССР.
Юрий Андропов е шеф на КГБ, след което поема управлението на СССР.

Разследването се базира на над 400 стр. нови разсекретени документи в Британския архив, които потвърждават тезата, че Филби никога не е бил лоялен към англичаните или руснаците. Той е бил част от космополитна група около Виктор Ротшилд, която е имала свои цели - да наложи мир в света и нов, по-справедлив международен ред. Тези петзвездни млади джентълмени с лекота са манипулирали Хитлер, Сталин, Чърчил, Мусолини, Рузвелт и техните спецслужби, за да съкратят Втората световна война.

Когато руснаците изоставят Филби на произвола на съдбата, Групата му организира такава защита, която съперничи с най-добрите илюзии, създавани в историята.

За първи път учениците на Филби проговарят как той ги е обучавал в секретната си школа в Москва, разкривайки тънкостите на в шпионажа.

Ето и кратък откъс от книгата, в който главни герои са двама от близкия кръг на Филби в Москва - човекът, организирал школата му и ексшефът на КГБ и лидер на СССР Юрий Андропов. Всички те обсъждат как да трансформират социализма, за да се завърне той с човешко лице.

От шефовете на КГБ Ким Филби говорел с най-голямо уважение за Юрий Андропов, оглавявал организацията в периода 1967-1982 г., казва Михаил Богданов. След смъртта на Леонид Брежнев Андропов поема поста генерален секретар на КПСС.

"Доколкото на мен ми е известно, Филби е имал минимум една лична среща с Юрий Андропов", казва в интервю за книгата Михаил Богданов. При това по време, когато е начело на СССР. В случая може само да се гадае дали великите конспиратори Ким Филби и Юрий Владимирович заедно не са планирали операция "Голгота", описана така добре от Михаил Любимов в едноименната му книга. Идеята й е да се поправят грешките на социализма и след години обикновените хора сами да поискат връщането му отново в нов, подобрен вариант. Авторът твърди, че операцията е измислица, но съвпаденията с реалността са толкова поразителни, че повдига подобни въпроси.

Сюжетът на бестселъра - Андропов нарочно уволнява Любимов от КГБ като показно му отнема всички привилегии. 

Включително ползването на болнични заведения и санаториуми, които се полагат на разузнавач от такъв ранг. На дискретна среща Юрий Владимирович го информира, че е искал да го "изчисти" от всякакви подозрения, че има нещо общо с КГБ. За публиката Любимов трябва да бъде уволнен и заклеймен от всесилната организация. Причината - на срещата Андропов прави точен анализ на провала на социализма и поименно посочва виновните за това партийни функционери. След това обосновава идеята да се проведе дългосрочното активно мероприятие "Голгота". Целта му е да подпомогне срива на комунизма. В Русия ще се развихри див капитализъм и след 40-50 години народът, отвратен от този грабеж, ще наложи истински, принципно нов социализъм.

Това се потвърждава и от метаморфозата на Михаил Горбачов, който от ленинец и комунист стига дотам, че да заяви, че е искал да унищожи социализма от самото начало. Факт е, че той така ускори провала на системата в Източна Европа и СССР, че дори посветените в ЕС, Великобритания и САЩ са доста изненадани от прибързаните му действия.

В книгата Андропов подробно обяснява на Любимов кой каква роля ще има в операция "Голгота" - поименно посочва какво точно ще правят и какви роли ще играят висшите функционери като Горбачов, Яковлев, Шеварднадзе, Елцин, Янаев и Устинов. "Любимов, действайки извън КГБ, но с верни кадри от КГБ, трябва да планира и задейства оперативната част на мероприятието - обяснява Тодор Бояджиев. - Очевидно Андропов се е убедил, че съветското общество трябва да извърви пътя до своята Голгота, за да възкръсне след няколко десетилетия."

Историята звучи още по-достоверно след изказването на шефа на ЦРУ (по време на управлението на Роналд Рейгън - Уилям Кейси. 

Как се развива сценарият в суперсекретната "Голгота", четете в новия брой на сп. "Космос".