Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър и Константина с двете си дъщери в новата къща няколко месеца преди пожара
Петър и Константина с двете си дъщери в новата къща няколко месеца преди пожара

- Петър и Константина Димитрови от Брестник три години строили дървената си къща, имат 240 000 лв. кредит

- До десетина дни ще се роди синът им - трето дете в семейството, ще се нанесат във ведомствено жилище, стегнато от поделението

Доброволци обикалят къща по къща пловдивското село Брестник, за да събират пари за семейството на военен пилот с две деца и трето на път, което загуби дома си при пожар.

Огънят тръгнал сутринта на 24 февруари и изпепелил двуетажната къща на фамилията, която Петър и Константина Димитрови строили в продължение на 3 години с 240 000 лв. кредит.

В два магазина в селото са поставени кутии за дарения. Касичка е сложена и в супермаркет на съседния град Куклен.

“Постигна ги голяма беда дни преди да се роди синът им. От цялата страна се обаждат с желание да помогнат”, каза кметицата на Брестник Елена Проданова.

В администрацията ѝ е обособено място, където хората вече са донесли нови дрехи, уреди, мебели. Има дори детска количка за очакваното бебе. Бизнесмени от региона също се интересували какво могат да направят за семейството. Според Проданова съпрузите и децата им се нуждаят най-вече от средства.

2000 лева ще отпусне община “Родопи” на сесията си в четвъртък за пострадалата фамилия.

Бедата се стоварила върху Петър и Константина Димитрови в неделя, докато били на масата с 10-годишната си дъщеричка и сестричката ѝ Божидара, която е на 18 месеца.

“Беше към 10,15 ч. Тъкмо приключвахме със закуската и

усетихме

миризма на

пластмаса и

химикал

Започнахме да се оглеждаме откъде идва. Жена ми забеляза пушек от комина. Хукнах да взема пожарогасителите от колите ни и ги изпръсках двата”, разказа пред “24 часа” бойният пилот от авиобаза Граф Игнатиево Петър Димитров.

Съпругата му започнала да налива вода в кофи и ги изливала върху пламъците, като междувременно се обадила на 112. Според Димитров огнеборците са пристигнали бързо - на 7-ата минута. Осем екипа се впуснали да гасят, но не успели да спасят двуетажната сграда.

“Най-вероятната причина за бедствието е техническа неизправност.

Къщата е

дървена,

покривът - също, и

пламъците бързо

са я обхванали”,

заяви говорителят на пловдивските пожарникари Цвятко Дешев.

Самият пилот смята, че материалите във вътрешната изолация не са били импрегнирани за негоримост от фирмата изпълнител. В студените дни при повишаване на температурата в отоплителната система на сградата се е получила повреда.

Петър и бременната Константина, чийто термин е 10 март,

успели да си

вземат само

личните карти и

чанта с дрехи

Домът им обаче е изпепелен. Двамата се нанесли в него през август м.г., след като в продължение на 3 г. го строили. Теглили над 240 000 лева кредит, като ипотекирали къщата. Застраховали я за същата сумата. Не е ясно обаче колко пари и кога ще изплатят застрахователите. От разговорите с тях Димитров разбрал, че ще се приспадат фундаменти и оцелели части.

В момента Димитрови са в апартамента на сестрата на Константина в Пловдив. Жилището обаче е двустайно и в него не могат да живеят 8 души. Командирът на авиобаза Граф Игнатиево, където работи Петър Димитров, е предложил да се настанят във ведомствено жилище в Брестник. Там се намират няколко блокчета на военните, които обаче не са в добро състояние, тъй като години не са поддържани.

“Надяваме се в началото на следващата седмица да можем да се нанесем. В момента в апартамента тече ремонт, разпореден от командира на авиобазата. Мои

колеги боядисват

и разчистват”,

обясни Петър Димитров. По заповед на командването на военновъздушните сили е изпратен призив до всички казарми в страната да подкрепят пострадалото семейство.

Най-активни са в поделението на Димитров, където той служи вече 8 години. Колегите му го описват като изключително подготвен пилот на изтребител. Преди да бъде назначен в Граф Игнатиево, служил и 2 г. в Долна Митрополия.

“Ще преминем и през това изпитание с помощта на толкова хора, които откликват. Важното е, че сме живи и здрави и децата ни са до нас. Чакаме с нетърпение да прегърнем третата си рожба”, казват Димитрови.

Всеки, който желае да им помогне, може да дари средства в банковата сметка на Константина Емилова Димитрова:

УниКредитБулбанк

IBAN: BG05UNCR70001520697983

BIC UNCRBGSF

Дървената къща е изпепелена.
Дървената къща е изпепелена.