Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вие изгубихте цели 30 години в бездействие!” заяви 16-годишната Грета Тунберг на Тереза Мей, обяви Жан-Клод Юнкерк за “провал” и обвини Доналд Тръмп и Ангела Меркел, че са напълно безразлични по най-важния проблем на нашето време – глобалното затопляне. Момичето има хиляди последователи в социалните мрежи и успява да вдъхнови младите да бъдат по-отговорни и по-сериозни.

На пръв поглед Грета изглежда дори по-малка от своите 16 години, но това съвсем не й пречи да е истински вдъхновител. Но за разлика от повечето си връстници не се вълнува от облекла, гримове или аксесоари, а се е посветила на много по-сериозни теми. От няколко години Тунберг отделя цялото си свободно време в организиране на кампании за борба с климатичните промени. Прави протести, изнася лекции, участва в световни форуми редом със световните лидери. Лекцията й на TEDxStockholm от ноември 2018 г. е гледана от почти 950 хиляди души, а в Instagram я следват 360 хиляди. Това момиче наистина има власт и знае как да я използва.

Първоначално започва сама да протестира пред Парламента в Стокхолм, носейки плакати, с които приканва политиците да се замислят за бъдещето и да не пренебрегват промените в климата. Всъщност в началото не й обръщат особено внимание – възприемат я просто като поредната тийнейджърка, която търси внимание. Но Грета е упорита – тя прави протестите си редовни – започва да бяга от училище всеки петък, за да изразява своето мнение. Така се раждат хашгатовете #FridaysforFuture и #SchoolStrike4Climate, които обединяват младежи от цял свят. Грета се превръща в световноизвестна и дори я канят да участва на няколко световни форума за опазването на околната среда. Младежи от много страни започват да следват примера й и да организират протести – в Европа, но и в Австралия и САЩ. Това се случва толкова често, че се налага дори Тереза Мей да се обяви против практиката във Великобритания ученици да пропускат часове, за да ходят на такива мероприятия. Обявява го за “загуба на ценно време за учене”. На което малката Грета обаче много бързо и много категорично отговори: “А вие изгубихте цели 30 години в бездействие!” С тази си директно отправена провокация срещу Тереза Мей Тунберг печели световна слава.

 Всъщност не само Мей е на мушката на младото момиче. Тя открито критикува Доналд Тръмп и Ангела Меркел, че не присъстват на 24-тата климатична конференция на ООН, като според нея това е сигурно доказателство за безразличието им по най-важния проблем на нашето време. Ученичката не се колебае да упреква лидерите и да им се кара дори, че не вземат нужните мерки за ограничаване на климатичните промени.

Разбира се, щом Грета става много известна, веднага се появяват и критиците. Обвиняват я, че е политическа пионка и служи на някого, други търсят финансови интереси в нейните инициативи, трети директно я обиждат и я наричат луда. А Грета разкрива, че просто е много огорчена и разочарована от всички хора, които живеят спокойно, когато сме на ръба на необратима катастрофа.

 В своето изявление пред Европейската комисия преди седмица тя е категорична: "Когато се говори за ученическите стачки за климата, се акцентира върху всичко останало, но и не върху самите проблеми на климата. Измества се темата от наистина важните въпроси към това дали имаме право да не ходим на училище. Обявяват ни за някакви кукли на конци, които работят за политически интереси. Сякаш ние нямаме глави на раменете си и не можем да мислим. Ние обаче сме подготвени и сме си написали домашното. Но дали вие сте? Защото истината е, че ние просто имаме нужда от нови политици." Момичето настоя за редуциране на емисиите въглероден диоксид с най-малко 80% до 2030 г. и се обърна към председателя на Комисията Жан-Клод Юнкерк с думите: "Ние вече започнахме да оправяме вашите грешки. Просто спрете да допускате нови. Искате ли да бъдете запомнени като един огромен провал."

 Лозунгите на момичето винаги са директни: "Трябва да спрем тази лудост"; "Вие крадете бъдещето ни"; "Вие сте безотговорни!" През декември миналата година тя е поканена на 24-тата климатична конференция на ООН в Катовице. Разбира се, категорично отказва да лети дотам заради вредните емисии. Отива с влак и остро се обръща към политиците, че те са се провалили и са пълно разочарование за младото поколение. Обвинява ги, че не мислят за бъдещето и лишават следващите поколения от най-важното.

Директно заявява: “Трябва да осъзнаем, че политиците ни предадоха. Вече сме на прага на екзистенциална заплаха и е лудост да продължаваме по същия път. Би било логично медиите и лидерите да говорят само за това – но сякаш никой не се вълнува от темата. Няма правила, затова ние трябва да ги създадем. Вече няма да молим световните лидери да се погрижат за нашето бъдеще. Досега ни игнорираха, и сега ще ни игнорират. Затова просто искаме да им кажем, че промяната идва, независимо дали им харесва или не. Ние ще поемем отговорността, която те трябваше да поемат отдавна.”

 Грета дори разкрива, че обмисля изцяло да напусне училище, за да може да посвети на протестите цялото си време. Тя не вижда смисъл да учи, защото смята, че ако не се решат проблемите с климата, трупането на знания за в бъдеще е загубена кауза: "Някои хора казват, че трябва да уча, за да стана климатолог. И защо да трупам знания за едно бъдеще, което може и да не стане реалност. Никой не прави нищо, за да гарантира това бъдеще? Какъв е смисълът от изучаването на факти, когато за нашето общество най-важните факти нямат никакво значение?"

В своята лекция за TEDxStockholm Грета разказва, че за първи път чува за глобалното затопляне, когато е едва на осем години и остава шокирана, че това е нещо, което хората предизвикват с начина си на живот. Момичето още от малко е възпитано да хвърля боклук разделно, да пести енергия и да е отговорно към околната среда. Грета е потисната от факта, че хората не само променят климата на Земята в негативна посока, но и сякаш не се вълнуват особено от този факт. Ученичката е толкова чувствителна, че не може да мисли за нищо друго. Тя е само дете, но не се вълнува от играчки или забавления; единственото, за което говори, е защо никой не прави нищо, защо не е обявено кризисно положение като при война и защото не се започне веднага с всички сили да се спасява Земята.

Грета разкрива, че когато е на 11 години, се разболява, изпада в депресия, спира да говори и почти нищо не яде. Отслабва с десет килограма. Затова и остава по-нисичка от връстниците си. Родителите й много се притесняват и я подлагат на множество тестове. Диагностицирана е със синдром на Аспергер – който често е наричан синдром на гениите. Характеризира се с високо ниво на интелигентност, но трудности в общуването и в много от случаите вманиачаване в дадена тема.

Въпреки трудностите си обаче Грета решава, че щом се вълнува толкова много от климата, ще се наложи да преодолява проблемите в общуването и ще говори пред хора поне когато се налага. Днес тя разкрива, че застава пред публика само и единствено по въпросите на глобалното затопляне. В противен случай предпочита да не говори с никого. Защото за нея нищо друго не е толкова важно.