Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият премиер, който точно преди 15 г. напусна СДС (виж долу), преди 18 г. се обиди на народа, но 2 г. след края на мандата си увери, че не е бил обиден, а уморен, изчака да мине достатъчно време, преди да издаде спомените си. Но не и преди да закръгли 70 години през декември тази година. Според източниците на “24 часа” в момента Иван Костов прави именно това - пише мемоарите си. Имало и планирана премиера на книгата през април. Интересното е, че Костов я пише сам.

За разлика от останалите бивши премиери и президенти, Костов не е по интервютата. Свел ги е до две телевизионни на година. Той не е от тези политици, които се дразнят от приказките и писанията по негов адрес. Или, ако го прави, не го показва - не се обажда, за да реагира в право на отговор или под друга форма. Изглежда, че на него “черният образ”, с който битува сред голяма част от българите, му допада. Защото така никой не е безразличен към него. В интерес на истината Иван Костов има и верни почитатели до ден днешен, и то до такава степен, че каквото и да дойде на политическата сцена, те носталгично въздишат по него и го определят като недостижим. Като този, без когото не е щяло да последва всичко останало по пътя на нашето европейско и натовско развитие.

След като излезе от политиката, Командира създаде Център за анализи и управление на рискове към Нов български университет. Доц. д-р Иван Костов е негов директор. Центърът, известен още като Лаборатория на риска, излиза с доклади - за сигурността, икономически, политически, социални, енергийни, с прогнози и съвети. Много рядко експремиерът, който превърна СДС от коалиция в партия, се явява, за да представя сам резултатите си от изследванията. Направи го в разгара на мигрантската криза, когато изнесе интересна лекция в залата на столичния БЧК.

След неуспешен опит да върне лидерството си на СДС, откъдето подаде оставка след загубата на парламентарните избори през 2001 г., през 2003 г. заедно с привържениците си Иван Костов напусна партията. На следващата година сформира и оглавява нова - “Демократи за силна България”, която на парламентарните избори през 2005 г. влезе самостоятелно в Народното събрание, със 17 депутати.

Преди евроизборите през 2009 г. ДСБ сключи съюз със СДС на Мартин Димитров. Двете се събраха в Синята коалиция, която също е вече в историята. С края на първия мандат на премиера Бойко Борисов дойде и краят на политическата кариера на Иван Костов. На предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. коалицията на ДСБ с Българския демократичен форум не успя да мине 4-процентовата бариера и не влезе в 42-ото НС, в което ГЕРБ бе опозиция - годината на премиера Орешарски. След неуспешното участие на вота Костов подаде оставка като лидер на партията. След него я оглави Радан Кънев, който пък създаде Реформаторския блок - обединение с партията майка СДС плюс тази на Меглена Кунева, плюс няколко по-малки. РБ се представи силно на изборите през 2014 г. и влезе в управлението като коалиционен партньор на ГЕРБ. Остана 2 години във властта. Последвалите скандали вътре в блока обаче отслабиха коалицията - и тяхната - на РБ, и голямата, и така се стигна до предсрочен край на мандата.

24.2.2004 г.

Иван Костов напусна СДС на 3 февруари с писмо до клуба си в кв. "Драгалевци". В него бившият премиер уведомява Надежда Михайлова, че си тръгва от партията, защото ръководството загърбило националните интереси и свело политиката си до въпроса с кого ще се коалира СДС и до флиртуване с медиите.

По същество резолюцията и докладите на конференцията дават отговор на въпросите в писмото на Костов, коментира зам.-шефът на СДС Николай Младенов. 26 сини депутати последваха вчера Командира. Те взеха общо решението да напуснат СДС след 3-часови разговори в бившия Партиен дом. На срещата не присъства Костов, защото бил болен от тежък грип по думите на депутатката Теодора Константинова.

Иван Костов

напусна СДС,

прочете

декларация

До

местния клуб на СДС -

кв. “Драгалевци”,

НИС на СДС

“Уведомявам ръководството на СДС, че напускам партията. След като започнахте да бягате от отговорност и нарекохте загубата си на местните избори “победа”, доведохте СДС до криза, която видно от последната ви конференция не можете да преодолеете и не сте в състояние да задържите доверието на избирателите.

Защото престанахте да отстоявате националните интереси и сведохте цялата си политика до въпроса с кого ще се коалирате и до флиртуване с медиите.

Защото деградирахте от каузална и реформаторска партия в партия на политическото статукво и конюнктура, в клика, преследваща користни цели. Надежда Михайлова получи подкрепа от агента на бившата Държавна сигурност Ахмед Доган и по недопустим за демократ начин му отговори със същото.

Защото се примирихте с това българската демокрация да се превърне във фасада и не изпълнявате дълга си пред своите избиратели.

Защото започнахте да се страхувате от истината и от страх останахте без принципи.

Напускам заради нежеланието ви да реабилитирате нашето управление и безсилието да се държите като опозиция, която дава алтернатива за управлението на страната. СДС е неспособен повече да защитава политическите идеали, които споделям...”

След като писмото на Иван Костов става достояние, реакцията в СДС се изостря до краен предел. “Със сълзи хвърлят партийни книжки”, пише “24 часа”.

Десетки седесари се изредиха през СДС - Пловдив, и върнаха партийните си книжки. В 11 ч партийната си книжка върна бившият лидер на СДС и бивш областен управител Андон Андонов.

“Не съм съгласен с политиката на новото ръководство. 8 години съм работил с Костов и 29-те, как сега да ги зарежа”, обясни мотивите си той.

Билета си върна и Август

Фингов, председател на клуб 42-и. Два часа плаках, преди да дойда, днес зачеркнах 15 г. от живота си, хълцаше той, а по страните му се стичаха сълзи. Аз още мисля, но се отбих да питам, защото моите хора също се интересуват как да напуснат, заяви и Сия Генкова от клуб 11-и.

В 12 часа на обед с наръч от 15 книжки в централата влетя Недялка Караджова от 46-и клуб. Лидерът Васил Паница бе свикал извънредна сбирка на сините, на която се очакваше да подаде оставка.

500 от Варна се очаква да напуснат сините редици и да станат учредители на партията на Костов.

Софиянски

подкрепя

Надежда

“Готов съм да подкрепя Надежда Михайлова за премиер - тя има качества, била е в Министерския съвет.” Това казва Стефан Софиянски на въпрос дали вижда синята лидерка като министър-председател, ако самият той не успее да стане.

Лидерът на ССД твърди, че наплив към партията му има, но не от СДС. “Не сме първи в дясното, но може да станем,защото СДС има да преодолее още трудности”, уточни кметът. Той изпрати писмо до Надежда Михайлова: “Убедителните гласове, с които ви избраха отново за лидер, показват, че членовете на СДС свързват с вас бъдещето и надеждите си”.