Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ядрото на бандата, задържана за убийството на Фатик, е участвало и в отвличането и поискания откуп от 1 милион марки на собственика на "Руен" и представител на "Пума" Стефко Колев.

Те са задържани за поръчковия разстрел на Филип Найденов Павлов, съобщиха вчера от МВР. Автомобил, купен легално от софийска автокъща, е издал убийците на Фатик, стана ясно вчера.

Още в сряда "24 часа" съобщи, че опожарената след разстрела кола е била закупена, а не открадната, както обикновено правят изпълнителите на мокри поръчки. Задигнати са били само номерата, монтирани на фолксвагена - те са свалени от "Форд Фиеста" в София месец преди поръчковото убийство.

При разследването точно по тази следа криминалисти от столичния отдел "Убийства" стигнали до банда от шестима мъже, които в момента са заподозрени в организирането и изпълнението на няколко платени разстрела в София. Полицаите направили светкавичен пробив в разследването още щом разпитали собственика на автокъщата, откъдето е купена колата.

Около 19 часа в сряда оперативните служби, които работят по случая, се събрали на съвещание при главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По непотвърдена информация на сбирката присъствал и съдия, а веднага след това започнали арести и обиски в София.

Докато наблюдавали членовете на бандата преди операцията вечерта в сряда, криминалистите разкрили и базата им в село край Банкя. Къщата е била постоянно охранявана. В нея са намерени

якета с надпис "Полиция"

и бронежилетки - "МВР-СОТ". Едната е пробита от куршум. Открито е и автоматично оръжие и боеприпаси.

Още снощи в Института по криминалистика и криминология на МВР започнаха експертизи дали със същите оръжия е разстрелян и Фатик.

Общо 36 гилзи от две различни оръжия намериха криминалистите по време на огледа. 9 куршума бяха извадени от тялото на разстреляния мъж.

Засега служители от МВР, ангажирани с разследването, не желаят да конкретизират дали са установени стрелците от бандата.

Директорът на Гранична полиция полк. Валери Григоров не отрече вчера информация в столичен всекидневник, че за покушенията срещу Илия Павлов и Фатик е заподозрян един и същ човек, който влизал и излизал от България преди и след атентатите с ирландски паспорт.

Има мъж, който е свидетелствал пред служителите на СДВР за това какво точно са правили хората от бандата в деня на убийството на Илия Павлов. Тези показания навеждат на хипотези, че същите хора са участвали и в атентата срещу президента на МG.

Двама от групата

са мотористи,

което пък ги прави заподозрени и за опита за убийство на Киро Японеца.

И шестимата задържани мъже са криминално проявени и са задържани и регистрирани в полицията за различни престъпления. Единият е обявен за общодържавно издирване.

Сред арестуваните има хора от София, от Костинброд и от Перник.

Трима са задържани вече веднъж и за отвличането на президента на "Руен" Стефко Колев. Единият -

този който води

преговорите

със съпругата на Колев Теодора, е единственият следствен по делото, което все още не е влязло в съда.

"24 часа" през лятото на миналата година посочи грешките на антимафиотите, на военния прокурор и бавната работа на следствието, които стават причина бандата, организирала отвличането срещу най-голям откуп у нас, да остане на свобода.

Най-сериозни грешки на служителите на МВР са, че не слагат радиомаяк (предавател) в спортния сак с откупа и че изпускат мъжете, които събират разпилените край жп линията до Своге пари.

Военният прокурор пък разделя делото, защото бандитите имат съучастник полицай, и по този начин някои от доказателствата, събрани чрез подслушване и проследяване не могат да се използват по делото.

Така над 850 хиляди германски марки от откупа останаха в ръцете на бандитите. Останалите намери край жп линията до Своге Кольо Кантонера.

В базата на убийците на Фатик криминалистите

се натъкнали на легло,

за което са били

монтирани белезници Предполага се, че бандата се е занимавала и с отвличания срещу откуп и в къщата са държани заложници.

Не е изключено и самият Стефко Колев да е бил прибран на същото място. Групата е заподозряна и за още няколко отвличания, разиграни по същия сценарий като със Стефко Колев, твърдят запознати.