Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главните действащи лица в бойните спортове са свикнали да повтарят до премаляване, че уменията си ползват само в залата, а навън разрешават проблемите с преговори и много разум. Да се начуди човек как боксьори, самбисти, каратисти и емемейци никога не използват смъртоносните си хватки, за да накажат врага.

Кристоф Детинже разби на пух и прах този така дълго поддържан мит за миролюбивостта на хората, които печелят парите си от размазването на чужди муцуни на ринга. Бившият световен шампион по бокс скандализира цяла Франция, след като беше заснет от мобилни телефони да тероризира френски полицай по време на един от протестите на "жълтите жилетки".

На едно от въпросните видеа ясно се вижда как професионалният бияч с голи ръце смазва съпротивата на ченге, което е екипирано с каска, щит и всички други модерни брони по тялото. Боксьорът, известен с прякора Циганина от Маси,

с голи ръце

започва да налага

полицейския щит, а след това и собственика му. Уж професионално подготвеният представител на парижката полиция е стъписан от яростната атака и започва да се огъва. Още по-лошото е, че колегите му са силно респектирани от гиганта с юмруци като ковашки чукове и не посмяват да се намесят. Грозната картинка приключва с кадър, който показва как някогашната спортна гордост на френската република рита в главата един от полицаите, който е съборен на земята от тълпата.

Агресията на популярния спортист разтресе Франция и още повече раздели лагерите на поддръжниците и противниците на това, което правят "жълтите жилетки" през последните месеци. Мнозина са тези, които се възмущават как толкова уважаван боксьор използва натрупаните през годините умения, за да се саморазправя с представител на закона. Срещу тях се изправят жадните за повечко екшън французи, които приветстват действията на Циганина от Маси и се надяват и други

врели и кипели в жестоките боеве сънародници

да излязат на улицата, за да бият полицаите.

Самият Кристоф Детинже явно не си е направил сметката колко лоша шега може да му изиграе рязко покачилата му се популярност. Той е неприятно изненадан от факта, че е бил заснет по време на гаменските си прояви, а в родината му има достатъчно хора, които да го разпознаят на секундата. Още по-лошата новина за него е, че по време на уличните му изцепки държавата спешно се нуждае от възможности да покаже на поданиците и на света, че може да удържи нещата под контрол. Боксьор, който е печелил няколко престижни титли в периода 2007-2008 г.,

се явява като жокер за властите, които искат да отговорят на удара

Детинже е тикнат в ареста, а прокурорът по делото се кълне, че ще направи всичко възможно да го вкара поне за 7 години в пандиза. Само че някогашният любимец на публиката получава изключително професионална помощ от уж неорганизираните редици на "жълтите жилетки". Първа е подходящо изградената медийна кампания в негова подкрепа. Вестници и телевизии моментално си намират събеседници, които се надпреварват да разказват колко добро момче е човекът, който рита в главата падналия на земята представител на реда и закона.

Според идеализираната версия Кристоф от доста време насам се бори за благото на хората от парижкото предградие Маси. Той приключва кариерата си на професионалния ринг през 2015 г. след 18 победи, 4 загуби и 1 равенство. Малко след това любимецът на феновете на бокса се влива в общинската администрация на Маси. Назначават го за инспектор по чистотата в един от районите на малкото градче на 15 километра от центъра на Париж. Детинже е

прекрасен пример

за успял спортист,

който след това се превръща и в образцов общински служител. Женен е и е татко на 3 сладки дечица. С две думи - французин за пример. Как тогава този образцов гражданин на републиката се превръща в озверял уличен побойник, който с действията си подкопава държавността, която уж е призван да защитава.

Преди да се предаде, бившият боксьор пуска в социалните мрежи трогателна видеоизповед, в която проплаква, че съжалява за бруталните си действия. И бърза да се оправдае, че е бил провокиран от безкомпромисните действия на полицаите, които налетели да бият жени, деца и старци.

"Тровиха ме с газ, биха ме, удряха ме. След това нападнаха и далеч по-беззащитни от мен протестиращи. В този момент изпуснах нервите си и реагирах лошо. Съзнавам, че постъпих лошо. Също така продължавам да осъзнавам добре, че много от хората във властта крадат за себе си и така наказват обикновените хора. Сърцето ми винаги ще е на страната на "жълтите жилетки", заявява в добре режисираното си видеообръщение 37-годишният боец.

По време на процеса срещу него

се явяват добре подготвени свидетели,

които да потвърдят версията му. Един от свидетелите разказва пред съда как двамата с Детинже видели жандармерист да налага крехка женица и се втурнали да й помагат. По същото време е създадена интернет страница в подкрепа на бившия боксьор, който бързо събира над 120 000 харесвания. Много опозиционни политици също се записват сред поддръжниците на боксьора "жълта жилетка". Интернет кампанията вбесява другата част от френското общество, която пита дали всеки побойник, който посяга на полицаите, оттук-нататък ще бъде превръщан в герой. Интернет страницата е изтрита, но Кристоф Детинже продължава да получава подкрепа от своите събратя. Нает му е добър адвокат, а в медиите се промъкват съобщения, че "жълтите жилетки" ще се погрижат за съдебните разходи.

Цялата тази кампания очевидно дава добър резултат и съдът помилва с перце подсъдимия въпреки всички неоспорими доказателства. Вместо да бъде пратен в пандиза за поне пет години,

той получава доста странна присъда

от 30 месеца

Първите 12 от тях бившият шампион в бокса ще прекара зад решетките, въпреки че и това не е точно така. Той ще спи в затвора, но през деня ще е на свобода, за да изпълнява професионалните си и семейни задължения. След това за още година и половина ще е в изпитателен срок. Решението на магистратите също така му забранява да стъпва в Париж през следващите 6 месеца.

Снизходителното отношение на съда към Кристоф Детинже направи впечатление не само на медиите, но и на Франсоа Макрон. Според него бившият тежкоатлет е получил професионална помощ от кръгове, които стоят в сянка и всячески се стремят да съхранят енергията на масовите протести във Франция. Макрон е убеден, че част от тези сенчести структури са финансирани от други държави, които имат интерес от отслабването на Франция във вътрешнополитически план.

Самият Детинже и близките му бяха повече от доволни от леката присъда, а "жълтите жилетки" се зарекоха да протестират до дупка или поне докато не бъдат изпълнени всичките им искания.