Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от трите ученички, които напускат Лондон през 2015 г., за да се присъединят към "Ислямска държава", казва, че не съжалява за избори си. В момента тя се намира в бежански лагер в Северна Сирия и се радва на момченце, появило се на бял свят преди няколко дни.

В интервю за "Таймс" 19-годишната Шамима Бегум говори открито, че това, което е видяла в Сирия, не я е смутило по никакъв начин. Обезглавените тела стават част от ежедневието й.

Тя споделя, че е имала още две деца, но са починали. Първото умира на 1 годинка и 9 месеца, погребано е в Багуз. Второто умира на 8 месеца от недохранване.

"Това е една от причините да искам да напусна Багуз".

Едното от момичета, с които тя напуска Великобритания, за да отиде в Сирия, умира при бомбен атентат, а съдбата на третото момиче остава неясна.

През 2015 г. трите момичета напускат Великобритания, съобщават на родителите си, че излизат навън, а в същото време те вече са на границата със Сирия. Шамима пристига в Рака, настанена е в къща с други кандидат-булки.

"Подадох молба да се омъжа за боец между 20 и 25-годишен, говорещ английски", споделя Бегум. 10 дни по-късно тя се омъжва за 27-годишен холандец, приел исляма. Оттогава двамата са заедно и преди две седмици успяват да избягат от Багуз, последната територия на ИДИЛ в Източна Сирия. Но съпругът й се предал на група сирийски бойци и сега тя е една от 39 хил. души в бежански лагер в Северна Сирия.

Попитана дали животът в Ракка е бил такъв, какъвто тя си го е представяла, младото момиче споделя: "Да. Беше като нормален живот. Животът, който показват в пропагандните видеа – това е нормален живот" и допълва, че за първи път през живота си вижда отрязана глава в кофа за боклук, но това изобщо не я смутило: "Беше на боец, враг на исляма. Тогава си мислех, какво би причинил той на една мюсюлманка, ако имаше възможност".

"Вече не съм онова глупаво момиче на 15 години, което избяга от Обединеното кралство, но не съжалявам, че дойдох в Сирия", завършва Шамима.

Шамима Бегум, когато е на 15 години. Снимки: Ройтерс
Шамима Бегум, когато е на 15 години. Снимки: Ройтерс