Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков.

Това обяви току-що Борисов. И благодари на Марков, който го е алармирал. Това стана в интервю на депутата за "24 часа", в което той призова премиера да отмени спорните поправки. 

Марков затова е депутат от гражданската квота, затова съм го избрал - ходи по улиците и чува какво казват хората, изтъкна Борисов.

Стартира и изборът на нова ЦИК, обяви премиерът. ГЕРБ ще изчака ветото на президента, за да отмени приетите преди дни поправки в Изборния кодекс, но може да стартира процедурата и преди това, стана ясно от думите на Борисов.

"Идеята на ГЕРБ в основната тематика в тази предизборна кампания е каква България искаме. Искаме да припомним какво се случи в България през последните години. Тя успя да стане водеща, и ако позволите една глава над останалите държави на Балканите", заяви Марков.

"Обърнаха ни внимание, до такава степен, че премиерът на Испания дойде на вечеря, където бе и Тачи. Премиерът накара Вучич и Тачи да си стиснат ръцете. Борисов прокара и Пътя на коприната през България. За пръв път в новата ни история български премиер създаде варненска четворка. Днес всички балкански страни са с проблеми. Вчера Борисов се завърна от Мюнхен. Заев си преотстъпи ордена, Вучич го награди", допълни той.

"Считаме, че не може да има избори в България по сегашната система. Дадени права на избирателите не бива да се отменят. За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона - ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Изумен съм, че държавният глава намекна за Костинброд с положителен знак. Ние не сме говорили, че ще вадим зъбите на опозицията, но не сме злопаметни и гледаме напред. Тези две основни теми, които вълнуват нашето общество, ще бъдат решени. Не може да вървим към еврото, пък да въвеждаме машинно гласуване, което го няма никъде в Европа".

Кой е избран с машинно гласуване? Макрон или Меркел? Кой?“, попита Марков.

„Оттук нататък ще говорим за Европа, приноса на ГЕРБ за Европа“, каза още той.

"Вчера разговарях с Цветанов, днес свиках комисията. Не искам да остава оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Искам да се подчертае, че предният мандат на изборната комисия бе прекратен, когато ние бяхме в опозиция. Тази изборна комисия е избрана при управление на БСП. Що за наглост? Имат право, защото бил свършил мандатът. Добре, да се проведе ново гласуване и прозрачно да се избере нова комисия", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават нещата. Срокът е изтекъл и трябва да се започне процедура. Що се касае за преференцията, пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференията, просто беше вдигнат прагът", допълни той.