Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тереза Мей благодари на Борисов, че е сезирал бързо Лондон за Гебрев

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей.

В рамките на разговора, който се състоял по нейно искане, Мей отправила молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.

Премиерът Борисов уверил Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки. Българският министър-председател подчертал трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност, не само за ЕС, но и в частност за нашата страна.

На първо място Борисов откроил сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит, категоричен бил българският премиер.

Втората важна насока според министър-председателя Борисов касае статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС. Борисов отбелязал, че тази тема е от голямо значение за България, с оглед големия брой българи в Обединеното кралство и британски граждани у нас.

Не на последно място премиерът Бойко Борисов изтъкнал, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

По време на разговора британският премиер Тереза Мей благодарила на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая "Гебрев" и за включването на британски екип при разследването.