Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТАНКА ИЛИЕВА
СТАНКА ИЛИЕВА

40-годишната Станка е снаха на фалшификатор на паспорти за бежанци

Семейството обитава мраморна къща в село Йоаким Груево

Тя е вежлива, възпитана, много добре облечена и с приятна външност. Кожата ѝ е бяла, а косата - изрусена. По нищо не личи, че е циганка.

Така кметът на пловдивското село Йоаким Груево Наум Нихтянов описва 40-годишната Станка Илиева. Преди дни полицията във Виена я залови на една от централните улици, докато пребърквала минувачи.

“За 8 г., откакто съм кмет, само два пъти съм я виждал. Все е по чужбина”, допълва управникът. За него и останалите жители на селото Станка вече е излязла от анонимност. Доскоро те не са подозирали с какво се занимава. Единствено

мраморният

дом, който

семейството ѝ

обитава, издава

за високия

стандарт

Двуетажната сграда с огромен дувар и декоративни лъвове, е разположена сред български къщи. 

Къщата на Станка Илиева, в която живее цялата фамилия.
Къщата на Станка Илиева, в която живее цялата фамилия.

Съпругът на Станка - Христо Илиев, има далечна родствена връзка с Кирил Рашков - Цар Киро. В Йоаким Груево живее сестрата на ромския бос Марийка Илиева. Нейният мъж Марин пък е брат на дядото на Христо. Всички са от кардарашите. Станка - също. Дошла снаха от Златица. Още в родния си град била посветена в занаята, който се предава от майка на дъщеря. До такава степен се усъвършенствала, че била призната сред колежките си като най-способна.

“Ако няма такива умения, ще я вземат ли в Йоаким Груево”, казват местните.

Според тях цяло изкуство е да можеш да бъркаш в джобовете на хората, без те да усетят.  

Племенникът Гошо отбива всякакви въпроси за леля си.
Племенникът Гошо отбива всякакви въпроси за леля си.

Повечето жители на 3-хилядното село изобщо не познават Станка, тъй като тя много рядко се появявала. Подвизавала се зад граница, където заработвала.

Според МВР няколко европейски държави са я издирвали. Станка била с 18 криминални регистрации и 9 дела у нас.

Задържаната във Виена Станка има един-единствен син - 24-годишния Гошо, който е женен с дете. Никой не знае какво работи, а местните подозират, че издържа семейството си с плячката от майка си.

Не е известно и мъжът ѝ Христо какво работи, нито с какво се занимава. Той упорито брани съпругата си след залавянето ѝ в Австрия. Версията му пред комшиите е, че е заминала там да урежда проблем с документите и са я набедили в кражба.

Пред дома на Станка са се събрали група момчета, сред тях е и Гошо - нейният племенник. С цигара в ръка и нахакано той отклонява всякакви въпроси за леля си.

“Никой от семейството ни няма да коментира - нито баба, нито дядо. Няма смисъл да казвам какъв човек е леля”, отговаря на въпроси той. Единствено коментира с “Не знам” питането какво работи леля му в чужбина.  

Съседи на Станка са изумени от богатствата в дома и?.
Съседи на Станка са изумени от богатствата в дома и?.

Съседите на Станка също са предпазливи.

“Кардарашите живеят сред нас, българите, а не в отделна махала. Не ни създават проблеми - нито шум, нито скандали, нито кражби. Караме я с тях на здравей-здрасти”, обясняват комшиите.

По думите им този тип цигани са

като

невестулките - не

нападат животни

там, където

нощуват, а ходят

на други места

да вършеят. Така било и с кардарашите - ходели в чужбина.

“А от нас какво да вземат - тук е безработица, беднотия. Те живеят много по-добре от нас. Къщите им са големи и много богато обзаведени”, твърдят съседи.

Преди години влизали в дома на Станка и ахнали от разкоша. Всичко било със скъпи мебели и уреди, трептяло от чистота.  

Кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов
Кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов

“В Йоаким Груево живеят около 100-тина кардараши. Нито един от тях не е дошъл да иска социални помощи. Получават си само майчинството и добавките”, казват служители от кметството.

И те недоумяват с какво се издържат тези хора, при това демонстрирали че живеят добре. Децата им били модерно облечени, посещавали учебни занятия. Външният вид и хигиената им правели впечатление на останалите жители.

“Приели сме ги като едни от нас, но учудващо е, че не работят, а имат всичко. Ние се мъчим цял живот и изобщо не можем да се мерим с техните възможности”, посочва Йорданка Бъркалова.

Сред съседите на Станка още е жив споменът от 2015 г., когато дошли спецполицаи с качулки. Те атакували палата и отвели свекъра ѝ Георги Иванов. Тогава 51-годишният мъж е бил сочен от разследващите за организатор на разбит канал за износ на фалшиви сирийски паспорти. Заедно с него бил задържан и пловдивчанин, собственик на печатница. Там са намерени 1500 листа, от които щели да излязат 3000 фалшиви сирийски паспорта. Открити са още печати на държавни ведомства, подправен испански паспорт, празни транспортни билети, дипломи за университети.

Според разследващите свекърът на Станка е установил контакт с клиенти от Турция, които му поръчали изработване на лични документи за 50 хил. долара. Акцията на службите осуетила отпечатването им.

Това не е първият арест на Георги Иванов. През 2005 г. пак в дома му в Йоаким Груево е била намерена манифактура с

матрици за

изработка на

подправени

монети от 2 евро

Криминалистите тогава са иззели само едно готово менте. А Иванов получил условна присъда от година и половина.

“Как Станка да си вади хляба, след като е част от това семейство”, говорят из центъра на селото.

Като легенда в Йоаким Груево се носи, че посвещаването в тази работа не е лесна работа, а цял университет. Повечето действали по трима - едната вдига скандал в рейса, през това време друга измъквала портфейла на жертвата, светкавично вземала от там парите и подавала изпразнената кесия на третата. Тя пък я хвърляла. По-опитните не разчитали на помощта на колежки, за да не делят плячката.