Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ева Майдел
Ева Майдел

Решението влиза в сила още през декември

С 532 от 609 гласували депутати Европейският парламент свали таксите за банкови преводи в евро.

"Днес официално премахнахме един двоен стандарт в ЕС, от който българите бяхме най-ощетени", каза основният докладчик и главен преговарящ по темата Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. С решението се свалят таксите за презграничните преводи в евро до нивата на тези за вътрешни преводи. Това означава, че ако изпращаме или получаваме парична сума към или от друга държава в ЕС, ще плащаме около десет пъти по-малко.

До момента банките в България налагаха най-високите такива такси в целия ЕС, които варираха между 30 и 50 лева за превод от 10 евро.

Регламентът за презграничните плащания влиза в сила на 15 декември тази година. "Гражданите и бизнесите ни ще бъдат третирана наравно с тези на страните от еврото, които имат минимални или нулеви такси за преводи на евро", каза Майдел.

"С регламента решаваме още един проблем. Всички, които пътуват и използват банковите си карти за плащане или теглене на пари в други държави от ЕС, ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най-изгодната алтернатива. В момента тази информация е много трудно достъпна и често осъзнаваме, че сме платили високи такси чак когато видим банковото си извлечение", допълни Майдел.

Българският евродепутат подчерта, че за пореден път се доказва ефективността на ЕС, защото законодателство с такъв мащаб и ефект няма как да бъде прието от никоя държава индивидуално. Приетият текст предвижда след 3 г. Европейската комисия да представи проучване дали е уместно изравняването на таксите да се отнася за всички валути в ЕС.