Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Милена Кадиева от пловдивската организация за защита на жертви на насилие
Адвокат Милена Кадиева от пловдивската организация за защита на жертви на насилие

Жалба срещу България е подала в Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените една майка на две малолетни деца от Пловдивско. Бизнесдамата твърди, че заради несправедлив съдебен процес у нас родителските права са дадени на бившия й съпруг, който бил бияч.

"Жената, която се занимава с дребна търговия, е била подложена на дълго и системно домашно насилие. Започнало се с обиди, че е некадърна и лоша майка, и се е стигнало до побоища с юмруци, ритници, скубане", обясни адвокат Милена Кадиева от пловдивската организация за защита на жертви, която е ангажирана със случая. Хлапетата често били свидетели на инцидентите и се страхували от баща си. След развода те отказвали да го посещават. Първоначално майката получила попечителство над тях, но бившият съпруг не бил доволен от решението и продължил да я тормози. Бизнесдамата се принудила да се скрие в таен кризисен център, където останала 3 месеца. След излизането си оттам се запознала с друг и заживяла с него, а екссъпругът й подновил издевателствата. Преследвал двойката, а в един от случаите нападнал в парка новия партньор на жена си пред очите на децата. Завел дело за попечителство над хлапетата, като негов адвокат била майка му, бивша съдийка.

"В крайна сметка две инстанции и ВКС му присъждат родителските права, без да се вземат предвид доказателствата, че е упражнявал насилие над жена си и децата. Пренебрегнати са преписки в полицията и прокуратурата, медицински и психологични експертизи", посочват от пловдивската организация. Очаква се в Комитета на ООН, където е внесена жалбата, да бъде образувано дело. През 2012-а същата институция е присъдила България да плати обезщетения на три жени от града на тепетата. Две от тях са получили по 5000 лева, тъй като родните магистрали не приели, че срещу тях е извършено домашно насилие. Компенсация от 15 000 лв. е била определена на жена, за която съдът не е признал, че е жертва на сексуално посегателство.