Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без захар, без хляб и тестени, без плодове, без ориз, без картофи, както и без алкохол, но за сметка на това много месо и мазнини – мнозина следват такава диета месеци наред. Някои дори години. Основната причина е, че при ограничаване на въглехидратите в повечето случаи се отслабва бързо. Такъв тип хранене за дълъг период обаче крие рискове – най-вече за бъбреците, за щитовидната жлеза, за храносмилателната система.

Режимите за отслабване с ограничаване на въглехидратите съществуват от много години. Те често са медицинско предписание при определени здравословни проблеми като диабет или инсулинова резистентност. В миналото са се прилагали и при пациенти, страдащи от епилепсия. В последно време обаче се превърнаха в модерен тренд и вече почти всеки втори следва “кето” хранене и то от най-екстремните му варианти, при които се избягват дори въглехидрати от плодове и от някои зеленчуци, но се набляга на мазнините. Диетолози обаче са категорични, че то не е подходящо за всеки и със сигурност не е режим за цял живот.

Съществуват различни варианти на кеторежим. При най-крайните въглехидратите са сведени до минимум – около 20 г нетни на ден и се набавят предимно от зеленчуци. При този тип хранене се консумират най-вече месо, риба, яйца, марули, краставици, авокадо, зеле, броколи, тиквички и др. Целта е организмът да влезе в режим на кетоза, при която се горят мазнини. При някои от вариантите не се препоръчват зеленчуци като домати, моркови или цвекло. Освен това млечните се консумират ограничено, като тук условието е да не са нискомаслени. Всъщност при кеторежима се увеличава приемът на полезни мазнини, за да се компенсира липсата на енергията от въглехидратите. Някои препоръчват да се ограничи и приемът на протеини, като се набляга предимно на този на мазнини, като се препоръчва полезните мазнини да стигат дори 60-70% от дневния прием. Според някои диетолози обаче, колкото и да се смятат за полезни, мазнините в чак такъв диапазон, крият своите рискове.

Други варианти са по-либерални и позволяват консумацията на почти всички зеленчуци, както и на около 30-40 г ядки на ден. И въпреки че този тип хранене наистина дава бързи резултати, специалисти алармират, че той не е подходящ за всеки, както и че не бива да се спазва особено в най-ограничаващите варианти за дълъг период от време. С кето режим могат да се свалят бързо килограми и той е по-скоро ударна диета за седмица-две преди сватба, бал или важно събитие, но ако е в продължение на месеци, се оказва опасен. Въглехидратите са полезни за организма и намаляването им до 20-30 г дневно за дълъг период може да провокира различни здравословни проблеми.

Според лекари при много ограничаващ кето режим се натоварват бъбреците и съществува риск за щитовидната жлеза. Освен това такъв тип хранене държи организма в непрекъснат стрес и може да го направи по-податлив на бактерии и вируси. Затова не е подходящ през студените месеци или по време на грипни епидемии. Ако не се консумират почти никакви въглехидрати, може да се стигне до липса на енергия, до хипогликемични кризи, апатия и дори до депресивни състояния. Съществува риск и за храносмилателната система, тъй като с ограничен прием на зеленчуци и плодове се намалява и приемът на фибри. Ако за дълъг период се приемат под 20-30 г въглехидрати на ден, е възможно също да се провокират нарушения на месечния цикъл. Кето режим не се препоръчва при бременност и по време на кърмене, както и за хора с бъбречни проблеми.

Специалисти препоръчват да се търси по-балансиран вариант на нисковъглехидратен режим, при който дори и да се ограничават въглехидратите от тестени изделия и захар, да не се изключват категорично тези от разнообразни зеленчуци и плодове. С такъв режим диетолози подчертават, че може да се овладее инсулинова резистентност, метаболитен синдром, хипертония и др. Тогава организмът не е в кетоза, не се горят толкова бързо мазнини, но и рисковете за здравето са по-малко. Факт е, че с постоянство и с режим с умерен прием на въглехидрати пак се стига до отслабване, без непременно да се консумира прекалено количество месо или мазнини.

При такъв вариант се ограничават захарта, всякакви сладки изделия и сладка, дори мед, хляб и всякакви тестени изделия, мюсли, ориз, царевица, бобовите храни, както и растителните мазнини. Ядат се, разбира се, месо, риба и яйца, но и много зеленчуци. Позволени са и плодове, но в по-малки количества, също така ядки. От време на време дори може черен шоколад.