Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Московски, Владислав Горанов и Томислав Дончев чакат реда си за разпит в спецсъда.
Ивайло Московски, Владислав Горанов и Томислав Дончев чакат реда си за разпит в спецсъда.

Бартерът с ваксини през 2015 г. от Турция не е налагал допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването. Това заяви пред спецсъда министърът на финансите Владислав Горанов като свидетел по делото срещу бившия му колега Петър Масков, заместника му Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини “Бул Био”.

“Подкрепил съм финансовата обосновка към решението на Министерския съвет от 28 май 2015 г. за споразумението за дарение между България и Турция. Тя има за цел да провери дали ще има въздействие върху бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ). В нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи или въобще разходи от бюджета на ведомството”, каза Горанов.

Заедно с него в спецсъда пристигнаха вицепремиерът Томислав Дончев и бившите министри от кабинета “Борисов 2” на транспорта и на икономиката Ивайло Московски и Божидар Лукарски.

Пред репортери извън съдебната зала Горанов каза, че преценката дали са настъпили щети за държавния бюджет, ще направи съдът. “Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на МЗ с твърдение за настъпила щета”, коментира той.

Петър Москов е подсъдим за 3 престъпления. Според прокуратурата през юли 2015 г. приел дарените от Турция ваксини “Пентаксим” и “Еувакс Б”.

Петър Москов на път към съдебната зала
Петър Москов на път към съдебната зала
От това

настъпили щети

за над 325 хил.

лева

от платен ДДС за ваксините, изчислява прокуратурата. И казва, че се създало недоверие във възможността на здравното министерство да контролира лекарствената политика. Освен това се отключило и недоверие у гражданите към ваксиниране на децата.

Като част от споразумението с Турция България дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, произвеждани у нас.

Ваксината “Еувакс Б” пристигна като добавка към дарението от Анкара и тя не е разрешена за ползване у нас. Министерството тогава обяви, че тя стои в склад, ако се появи засилен бежански поток.

Томислав Дончев, който и сега, и в кабинета “Борисов 2” е вицепремиер, каза пред съда, че решението за ваксините на правителството от 28 май 2015 г. е взето неприсъствено. Процедурата за подобни извънредни решения била заложена в правилника на Министерския съвет. “С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини”, каза Дончев. Той потвърди, че имало проблемна ситуация, за която се обсъждали мерки в правителството. “Според мен това споразумение между България и Турция е решаване на проблема”, посочи вицепремиерът.

Той добави, че

не би подписал

решение на

Министерския

съвет, с което не

е съгласен

Емоционално пред съда Адам Персенски цитира част от обвинителния акт срещу него, в която се казва, че целта на споразумението била да набави облага на Министерството на здравеопазването на Турция. И попита Дончев дали се срамува от изложеното от прокуратурата.

Съдът обаче не допусна такъв въпрос.

Дончев от своя страна каза, че не е чувал ваксините за деца от Турция да водят до смърт.

След него показания даде Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в предишното правителство.

“Това решение на Министерския съвет е по процедура “акт на подпис”. В практиката на правителството има такива десетки решения”, потвърди Лукарски това, което и в предишни заседания казваха други министри от кабинета “Борисов 2”.

Бившият транспортен шеф Ивайло Московски каза пред магистратите, че е практика правителството да взема неприсъствени решения, макар и не често. “Куриер събира подписите на министрите и когато папката се занесе при даден министър, той се запознава с документите към решението и ако е съгласен, подписва”, обясни Московски. Той посочи, че

основно се е

спрял на

финансовата

обосновка

“Държавният бюджет няма да бъде ощетен, това за мен бе достатъчно”, каза бившият министър.

Освен за престъпление по служба Москов е подсъдим и за неизгодна сделка. Ваксините, които България дарила, били произведени от държавното дружество “Бул Био” и министерството е трябвало да му плати над 440 хил. лв., изчислява прокуратурата. Задължението обаче отпаднало, след като бил сключен договор за дарение, с който фирмата дава ваксините на министерството.

Третото обвинение на бившия здравен министър е за безстопанственост. На 27 ноември 2015 г. той превишил властта си и използвайки положението си и служебната зависимост на управителя на “Бул Био” Любомир Димитров, анулирал задължение на министерството към дружеството. Това станало чрез сключване на договор за дарение, по силата на който фирмата дарила на ведомството 5 милиона дози ваксина срещу туберкулоза.

На 13 май 2015 г. министърът изпратил на дружеството писмо, с което му възложил производство на ваксини БЦЖ. Те уж били за нуждите на страната. Производствените разходи били 413 370 лв.

След производството им през септември 2015 г. ваксините били изнесени за Турция, а управителят на дружеството поискал здравното министерство да плати разходите.

Москов използвал служебното си положение и представил на управителя Димитров договор за дарение. По силата на него “Бул Био” дарявало на министерството изнесените за Турция ваксини.

За вчерашното заседание бяха призовани още премиерът Бойко Борисов, бившият вицепремиер Меглена Кунева и настоящият ни посланик в Холандия Румен Александров. Борисов не се яви заради служебни ангажименти, а Кунева и Алексдров работят в чужбина. Разпитите им ще бъдат на други дати.

Вицето Томислав Дончев бе първият разпитан свидетел днес.
Вицето Томислав Дончев бе първият разпитан свидетел днес.