Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джито бе издирван 3 г.
Джито бе издирван 3 г.

Соченият за лидер на наркобанда Мартин Георгиев-Джито, който е син на бизнесдамата Мила Георгиева, бе освободен от следствената килия, след като престоя там 8 месеца, колкото е максималният срок, когато срещу него няма обвинителен акт в съда.

В четвъртък апелативният спецсъд не разгледа искането на прокуратурата Джито да не бъде пускан на свобода. От самото обвинение се отказаха от протеста си срещу решението на първия съд, с което 30-годишният арестант излиза на свобода срещу подписка.

Мъките на Джито с ГДБОП и спецпрокуратурата са от 2015 г., но съдебният им край изглежда далеч. Според обвинението Джито и майка му Мила Георгиева са ръководили група от 8 души, които разпространявали марихуана от 2012 до 2014 г.

Като членове на бандата са обвинени бащата на Джито Михаил Георгиев, вуйчо му Ангел Ангелов, доведеният му вуйчо Максим Кулишев, бившата барета Мирослав Стоянов, Георги Божилов-Тениса, Олег Попов и Пламен Цеков-Тлъстуша.

3 години Джито бе издирван по света и у нас с червена бюлетина. Така и не го намериха. На 7 юни м.г. той се предаде сам в ГДБОП. От тогава до сега Джито неведнъж искаше свободата си. Магистратите обаче не сколониха. В решенията си те отбелязваха, че срещу него има свидетелски показания, които го уличават като наркобос. Едни от тях са на бургаския кримигерой Симеон Стоянчов-Малката Рижа. Освен за дрога пред разследващите Малката Рижа разказал, че преди години работил като гард на Джито, който му нареждал да пали шезлонги на плажа в Слънчев бряг. Друг свидетел, който също бил охранител на Джито, обяснявал за срещи на работодателя си, на които се говорило как ще се вкарва кокаин от Колумбия.

През това време съдиите упрекваха прокуратурата в бездействие по разследването срещу Джито. С бавни темпове обвинители взели и обяснения от него, въпреки че той бил готов да ги даде седмици след задържането си.

Междувременно делото срещу роднините на Джито, което се гледаше в спецсъда от 2016 г., започна отначало заради смяна на съдебен заседател.