Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Банев и майка му Мария. На излизане от съда тя каза, че е смутена от решението на съда. Обвиненията срещу нея самата не я притеснявали.
Николай Банев и майка му Мария. На излизане от съда тя каза, че е смутена от решението на съда. Обвиненията срещу нея самата не я притеснявали.

“Подготвям дела в Страсбург и в Люксембург. Рано или късно ще осъдя държавата, моят престой в ареста ще струва много скъпо”, закани се пред апелативния спецсъд олигархът Николай Банев. Той твърди, че преди да го задържат на 26 октомври във Франция подготвял приватизация на предприятие в трета страна, а в ареста “губи пари” и ще търси “пропуснати ползи”. Дали ще даря после парите или ще ги инвестирам е моя работа”, каза Банев. Адвокатът му Христо Ботев поясни, че делата в евросъда ще са за провалени сделки и незаконен арест.

Банев е следствен за ръководене на група, замесена в 9 присвоявания, за 3 престъпления срещу данъчната система и пране на пари. Обвиненията се основават на документи и показания на свидетели, сред които роднини на Баневи - негов племенник и братовчедка. Делото вече е към 130 тома. В последните дни показания дали още 4-ма свидетели. Жена предоставила 2 флашки с документи, някои подписвани от Баневи. “Информацията е свалена на хартия и се проучва. Назначени са експертизи за паричните потоци по личните сметки на Баневи и фирмите им”, съобщи прокурор Емилия Пашалиева.

“Разтревожен съм от специалния подбор на свидетелите. В делото е вкаран фантастичен сбор от числа. Оповестено бе, че в сметките ми има 1 млрд. лв. Досега прокуратурата трябваше да е получила информация от банката или Швейцария. Такива пари не са минавали по моя сметка”, каза Банев. Според него фирма “Полимери” нямала 1 лев задължения по приватизационния договор, а също и АКБ “Форест”.

Още не е изплатен заем от близо $ 3 млн., получен от чешка финансова институция, посочи съдът, позовавайки се на 2-ма свидетели. На приватизираните фирми Банев назначавал негови управители - роднини и познати.

“Будят недоумение твърденията на Банев, че делото е “детска градина”, а обвинението - “смешно” и “жалко”, посочи съдът и добави: “Изходът от “обезкървяването” на дружествата, контролирани от Баневи, е един - фалит”. За 10-12 г. имуществото на Баневи било “значително уголемено”.

Докато слушеше, Банев се въртеше и подсмихваше. “Какво се смееме, това са показанията на свидетели”, смъмри го съдия Даниела Врачева. “Лъжи”, отвърна той.

Според съда Банев има  “финансов ресурс” да се укрие или да повлияе на свидетелите, ако излезе от ареста. Решението да остане зад решетките е окончателно.