Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Виржиния Петрова обяви, че Цветан Василев има право да дава обяснения по всяко време на процеса.
Съдия Виржиния Петрова обяви, че Цветан Василев има право да дава обяснения по всяко време на процеса.

Основният подсъдим по делото за фалита на КТБ - Цветан Василев, иска да даде обяснения пред спецсъда, но не като се яви пред магистратите, а от разстояние от Белград. Това съобщи адвокатът му Константин Симеонов в сряда.

“Съдът не може да лиши подсъдим от правото му да даде обяснения”, каза съдия Виржиния Петрова. Отговорът ѝ предизвика аплодисменти в залата от останалите 17 подсъдими по делото за присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ.

Съдия Петрова обясни, че тепърва ще проучи какви са възможностите за разпит на Василев - дали чрез видеоконферентна връзка, или по друг начин. “Искаме да чуем обясненията на Цветан Василев”, каза една от прокурорките по делото - Даниела Начева, и отхвърли спекулациите на адвокати, че обвинението не искало екстрадицията на Василев.

Начева обаче възрази на това банкерът да упражнява правата си избирателно - да не се явява лично в съда, но да иска да дава обяснения.

От всички 17 подсъдими само бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов даде подробни обяснения вчера. “Цветан Василев не ми е нареждал нищо, освен да си върша работата. 14 г. съм работил в КТБ и не съжалявам”, каза той. И добави, че банката работила по вътрешни правила, които били предварително съгласувани с БНБ.

Друг от подсъдимите - бившият подуправител на централната банка Цветан Гунев, каза пред съда, че не знае за какво е обвинен. Делото продължава на 12 и 13 март.