Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Йосифов преди ареста. Днес съдебни охранители го доведоха от софийския затвор в зала 5 на спецсъда. Иван демонстрираше добро настроение.
Иван Йосифов преди ареста. Днес съдебни охранители го доведоха от софийския затвор в зала 5 на спецсъда. Иван демонстрираше добро настроение.

Имената на 11 души, посочени от прокуратурата като пострадали от бандата на Пендака и сина на Йоско Костинбродския - Иван, изброи днес в спецсъда съдия Пламен Панайотов. Според обвинението 7 от тях са били притискани или заплашвани да продават дрога и да се отчитат на наркогрупата, която всички наричали "Фирмата".

Останалите 4-ма - спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, бившият полицай Алекси Василев и Михаил Наумов, шеф на отдел "Убийства" в HO "Националната полиция", пък били следени, след като през май 2018 г. групата приела "мокра поръчка" да ги елиминира.

11-те ще са свидетели по делото. На днешното първо разпоредително заседание 8 от тях се явиха в съда, но не се възползваха от правото да предявят граждански иск срещу някой от 18-те подсъдими. С изключение на прокурорите Галипонов и Мойсев, те заявиха, че не искат да са и частни обвинители.

Три от жертвите, посочени в списъка на прокуратурата, не се явиха. Съпругата на единия - Мартин Захариев, съобщила, че той е в Мексико на лечение. Призовките на другите двама били взети от роднини и причините за неявяването им не ся ясни.

Днес адвокати отправиха серия искания за отводи на съдия Пламен Панайотов и на прокурора Камен Господинов, внесъл обвинителния акт по делото в съда. Според защитата на част от подсъдимите Панайотов не бива да е арбитър в процеса, тъй като по-рано е бил съдия по дело срещу Стефан Гевгелийски, осъдил го е на 5 г. затвор и сега делото е в апелативния спецсъд.

По сегашното дело Гевгелийски е обвинен, че е подбудил Пендака и Иван Йосифов да търсят оръжие и наемник за евентуално убийство на полицаите Наумов и Василев и на двамата спецпрокурори.

Отводът на Камен Господинов пък бе мотивиран с факта, че той е колега с Галипонов и Мойсев.

Съдът отхвърли исканията на адвокатите с мотива, че няма основание да поставя под съмнение неговата безпристрастност и тази на прокурор Господинов.

Фактите по това дело и делото, което съм гледал по-рано срещу Гевгелийски, са различни, каза Панайотов. Адвокатите не сочат конкретни обстоятелства, за да се направи извод за предубеденост на съдебния състав и на прокурора. Един немотивиран самоотвод от моя страна също би могъл да се изтълкува като предубеденост, добави Панайотов. Според него служебните отношения между прокурорите, особено когато те не са в йерархична зависимост, също не са основание за отвод.

След дебати, които продължиха  повече от 2 часа, делото бе отложено, тъй като двама от адвокатите по делото не се явиха - единият бил болен, а другият - служебно ангажиран.