Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицайка конвоира д-р Митова до съдебната зала. СНИМКА: АВТОРЪТ
Полицайка конвоира д-р Митова до съдебната зала. СНИМКА: АВТОРЪТ

Абсолютно нищо не ме притеснява, каза д-р Донка Минкова, която остана зад решетките

Съдът остави д-р Донка Минкова, председател на ТЕЛК-Ловеч, за постоянно в ареста. До решението се стигна след неколкократни прекъсвания и скандал между адвоката на обвиняемата Стефан Гецов и журналисти, отразяващи делото.

Д-р Минкова бе задържана в четвъртък с обвинение за подкуп, след като преди година прокуратурата е образувала досъдебно производство въз основа на разработка на ДАНС. Заедно с нея бе арестуван и Валентин Румянов от с. Дерманци, който бил посредник при получаване на определени суми.

Преди да бъде даден ход на делото, адвокат Гецов поиска отвод на съда, тъй като от ареста ѝ в четвъртък до петък подзащитната му била обект на медиен интерес, без да е призната за виновна.

“Журналистическото нашествие”, както се изрази той, било обстоятелство, което можело да повлияе на докладчика по делото. Тогава бе направено първото прекъсване. А недоволството си срещу журналистите адвокат Гецов изля и извън съдебната зала.

На излизане Минкова бе попитана от какво се притеснява. “От нищо! Абсолютно от нищо”, отвърна тя, докато вървеше с белезници.

Съдия Васил Атанасов отхвърли искането на адвокат Гецов, като изтъкна, че присъствието на медии не може по никакъв начин да повлияе на обективността му.

Последва ново искане от защитата за час време, през което Минкова да се запознае с материалите на обвинението. И когато най-после всички бяха в залата, адвокат Гецов представи множество епикризи, доказващи, че докторката страда от различни заболявания, в това число и от цироза. Той настоя за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, за да се даде заключение за състоянието на обвиняемата и може ли да ѝ бъдат осигурени условия и режим на хранене в затвора, отговарящи на влошеното ѝ здраве.

Наблюдаващият зам. окръжен прокурор Димитър Димитров възрази и отново заседанието бе прекъснато. Този път, за да бъдат заверени представените епикризи. На журналистическо запитване към д-р Минкова дали е освидетелствана от ТЕЛК, тя отговори с да и че има 95% инвалидност.

Съдът счете, че искането за съдебномедицинска експертиза е неоснователно и го остави без уважение. И най-сетне, като взе предвид доказателствата, даде ход на делото. Обвинението каза, че при претърсване в жилището на обвиняемата Минкова е била намерена значителна сума пари и 3 папки с медицински документи с по 500 лева във всяка. Прокурор Димитров настоя за най-тежката мярка не защото може да се укрие, а защото може да въздейства на засегнати по делото.

Това бе взето предвид от съда, който остави д-р Донка Минкова за постоянно в ареста.