Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти половината българки раждат със секцио, съобщават акушер-гинеколози. По този показател страната ни е на пето място в ЕС. Днес операция се препоръчва на жените, бременни за първи път след 35-годишна възраст, както и на носещите близнаци. Рисковете обаче съвсем не са малко.

Според статистическите данни през 2018 г. точно 48% от ражданията в страната са били с цезарово сечение. По данни на Евростат броят на жените, ставащи майки със секцио, се увеличава прогресивно - през 2012 г. те са 316 на 100 хиляди, през 2015 г. - 370 на 100 хиляди, а през 2016 г. – 385 на 100 хиляди. Днес страната ни е на пето място в Европейския съюз по процент извършени цезарови сечения спрямо общия брой на раждащите жени. Пред нас са единствено Кипър, Румъния, Ирландия и Полша. Според препоръките на Световната здравна организация препоръчителният вариант за извършване на цезарово сечение е между 10-15% от ражданията и то предимно когато е медицински необходимо. През последните години в България се наблюдава и тенденция на увеличаване на броя на секцио по желание.

Акушерката Йоана Станчева
Акушерката Йоана Станчева
"Още преди четири години страната ни е била сред първите три в Европейския съюз по най-голям брой оперативни раждания, според данните, подадени от държавата към мониториращата мрежа на Съюза – Euro-Peristat – коментира Йоана Станчева от акушерския кабинет "Зебра". -Притеснителен е всеки процент на раждания със секцио, който надвишава препоръчителните 15% от СЗО. Счита се, че в страните, които имат по-голям дял на оперативните раждания, секциото не се използва за разрешаване на спешни случаи, а се създават предпоставки за заболеваемост и патология, които могат да се избегнат, ако има национална политика за намаляване на секциото. Съществуват абсолютни индикации за цезарово сечение, които трябва да бъдат налице, за да бъдем в полза на майката или бебето. Те са малко на брой, но са сериозни и касаят диагностиката по време на бременността в женската консултация или в хода на раждането."

Според акушер-гинеколози цезарово сечение се налага само при някои конкретни показатели. Сред тях влизат много ниско разположение или отлепване на плацентата, разкъсване на матката, прекалено тесен таз, наличие на изменения в мекия и костения родов път, които правят невъзможно раждането по естествен път, рак на маточната шийка, тежка сърдечна декомпенсация, неповлияваща се консервативно лечение еклампсия. Секцио се прилага и при вътрематочен дистрес на плода, изпадане на пъпната връв, напречно или косо предлежание, генитален херпес. Специалистите уточняват, че цезарово сечение не бива да се прилага преди 39-та гестационна седмица, без да има медицински показания за това.

В много случаи секцио се препоръчва на бременни за първи път на възраст над 35 години, при многоплодна бременност, при силно късогледство, диабет, сърдечен порок, както и при седалищно предлежание на плода. Когато обаче и майката, и бебето са напълно здрави, дори може да се окаже по-голям риск да се избира секцио, категорични са специалисти.

"Много често се наблюдават патологични диагнози в бременности след едно и повече раждания с цезарово сечение. – обяснява акушерката Йоана Станчева. - Понякога жените не знаят, че трябва да изчакат определен период от време, преди да забременеят отново, за да имат добри шансове за нормално раждане след едно секцио. Като при всяка операция, рискът от голяма кръвозагуба или инфектиране е по-голям от риска при нормално раждане. Жените понякога се възстановяват по-трудно след секцио и е възможно да имат нововъзникнали репродуктивни проблеми заради оперативното раждане."

Специалисти изказват притеснения, че майчината смъртност и заболеваемостта при секцио е почти два пъти по-висока, отколкото при вагинално раждане. Основните проблеми са инфекции, анестезиологични усложнения, тромбоемболични усложнения, разкъсвания на матката, увреждания на пикочния мехур, нараняване на червата, следоперативни сраствания, следродилен ендомиометрит и т.н. Възможните рискове за бебето включват задържане на течност в белите дробове, респираторен дистрес, хипогликемия, особено ако операцията е извършена преди 39-ата гестационна седмица. При ранно извършено секцио се увеличава и рискът от сепсис.

Според специалисти въпреки всички тези рискове много жени доброволно избират операция най-вече заради липса на достатъчно информация: "Една от причините е, че няма много гласове сред основните обгрижващи лица на бременните жени у нас – лекарите, които да заявяват непоколебимо и достатъчно често в публичното пространство, че нормалното раждане е първият и най-подходящ избор за жените с неусложнена бременност", категорична е Йоана Станчева.

Акушерката обяснява, че днес все още властват прекалено много заблуди за естественото раждане: "Един от най-големите митове за естественото раждане е, че то е отживелица от миналото, която съвременните жени няма нужда да си причиняват. Много съвременни жени желаят да дадат най-добрия старт на детето си. За щастие, световните акушеро-гинекологични и педиатрични организации отдавна публикуват насоки, които движат тези специалности от медицината в подкрепа на физиологичното раждане. Най-добрият старт за всяко новородено започва с нормалното, неусложнено раждане, с бързото възстановяване на майката и неразделянето на майка и бебе в първите дни от живота им заедно. Това са базови нужди, за които в България все още няма унифициран начин на приложение във всяка болница и във всеки град."