Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нито синя, нито червена лампа - мълчанието на премиера е оглушително, заяви Нинова

Министърът на културата Боил Банов не е споменавал да е бил рекетиран пред тогавашния му шеф и сегашен председател на комисията по култура Вежди Рашидов. Това обясни самият Рашидов пред журналисти в парламента вчера.

Втори ден кулоарите на Народното събрание са разбунени от скандала с аудиозаписите, които в сряда пусна лявата депутатка Елена Йончева. Те са от времето, когато Рашидов бе министър на културата, а Боил Банов негов заместник. Според червената журналистка от тях става ясно, че настоящият министър дава инструкции как да се фалшифицират документи, така че изпълнителят на проекта за ларгото да не плаща неустойки, и така държавата губи 700 хил. лв. Заведено е дело в съда за изплащането на тази неустойка, отговориха още преди ден от ГЕРБ. А министър Банов разкри, че от няколко години е бил рекетиран със записите от бивш служител в министерството - Ангел Ангелов.

“Боил Банов не е споменавал да е рекетиран, защото е горд човек. Защо трябва като ученичка всичко да ми докладва?

Той е работлив

човек, не мога

да кажа нищо

Не говоря, че заставам зад някого. Заставам винаги зад закона”, коментира Рашидов случая.

Всъщност за забавянето на строежа по ларгото е виновно правителството на Пламен Орешарски, обяви той.

“В Германия, като бях в болница, ми се съобщи, че има възможност да загубим 3 млн. евро. Вие давате ли си сметка, че това е да бръкна в касата на министерството от бюджета - и без това малкия бюджет, и да покрия загубата на европейски пари?”, разказа Рашидов. Дори прекъснал лечението си тогава и се върнал в България, за да намери решение.

“Когато видях, че се забавят,

разговаряхме с

хората дали

може тихо и

спокойно да

изпълним срока,

за да не загубим

пари

Целият проблем е в тези 30 дни, за което е виновно правителството на Орешарски. Една година в найлони стоя обектът”, допълни той.

Междувременно аферата, кръстена от Йончева “Ало, Банов”, предизвика скандал и в пленарната зала.

“Моделът на управление на трите кабинета “Борисов” може да се опише с думите “Ало, корупция” или “Ало, кражби”. Това е модел на задкулисие, където политическа власт, част от съдебната власт и сенчестият бизнес са заедно в името на личния си интерес и на личния си джоб, а не на обществения”, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

“Депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация компромат и помия, но вицепремиерът Дончев разпореди проверка. В коя държава вицепремиер разпорежда проверка на компромати и се занимава с помия?”, продължи тя. В сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова е отрекла общината да е давала пари по проекта за ларгото, продължи Нинова в декларацията си и веднага прочете цитат от самата Фандъкова при откриването на обекта, в който тя заявява, че са дадени 6 млн. лв.

“Оглушително е мълчанието на премиера Бойко Борисов - няма сини и червени лампи. Изведнъж светлините в Министерския съвет угаснаха”, заключи Нинова.

С ответни декларации веднага се включиха ГЕРБ и “Обединени патриоти”. “Г-жа Йончева не е журналист, а депутат.

Истинските

журналисти не

седят тук сред

депутатите”, скочи първи Тома Биков. Според него записите на Йончева са дошли именно от срещи с хора от “организирана престъпна група за изнудване на служители в различни държавни институции”. Такива срещи можели да правят журналисти за разследванията си, но Йончева е в качеството на политик.

“Няма никакво разследване. По думите на г-н Пенчо Милков от сутринта вие сте получили тези записи преди 3 дни и сте ги плеснали на пресконференция, без дори да проверите, че има заведено дело от страна на Министерството на културата по този казус”, обърна се към БСП депутатът.

“Въпросната журналистка, която действително е спорно доколко е такава, по никакъв начин не може да бъде възприемана като човек, който изнася истински и достоверни факти. Мисля, че в досегашните ѝ действия на всички стана ясно това. На 13 ноември 2017 г. тя публично прожектира и представи своя филм за оградата, в което не присъстваха никакви истини. Само лъжи и внушения”, заяви пък бившият вицепремиер Валери Симеонов. Според него Йончева дори спънала залавянето на нелегални мигранти, снимайки репортажа си.

“Не

злоупотребявайте

с Елена Йончева,

накрая ще я

вкарате в

затвора”,

посъветва БСП той.

Самата Йончева внимателно изслуша декларациите, после в кулоарите бе лаконична и обяви само, че чака прокуратурата да се свърже с нея.

“Готови сме да внесем сигнал в прокуратурата по аферата “Ало, Банов”. Ще предоставя цялата информация”, обяви тя.

Четете “24 часа” и ще разберете всичко, съветва зам.-министър Сачева

“Срещу Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на изпълнителната агенция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред bTV. “Прочетете в. “24 часа” и ще разберете всичко”, препоръча тя. Във вчерашния брой написахме, че управляващият тази програма в МОН Кирил Гератлиев се е усъмнил в Ангелов и започнал да го отстранява от проекти. На което човекът, записал Боил Банов, отвърнал със заплаха. Казал на Гератлиев, че ще срине него и програмата. Гератлиев подал жалба в полицията. Информирал и ръководството на МОН, че му пукали гумите на колата, разказа зам.-министърката.

Сачева обясни, че има данни, че Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти и искат те да отиват в полза на конкретни изпълнители.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново повдигна темата за аферата “Ало, Банов” в пленарната зала с декларация от трибуната.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново повдигна темата за аферата “Ало, Банов” в пленарната зала с декларация от трибуната. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Боил Банов: А сега детето ми къде ще учи, докато стане ясно, че това е помия?

Обиден е на Ламбо, че го посъветвал да се оттегли, докато трае проверката

“На мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата, докато стане ясно, че всичко е помия? Трябва да го прибирам вкъщи на частно.” Това каза вчера министърът на културата Боил Банов пред Нова тв. “Да посягаш по този инфантилен начин на министъра на културата, все едно посягаш на цялата култура”, заключи той. Атаките срещу него се засилили след посещението му в Русия и договора с Ермитажа.

Банов уточни, че може да се счита, че оставката му е дадена на премиера Бойко Борисов, който обаче го посъветвал да не се предава. “Искат Бойко да ме отстрани, защото той така прави. И ето ти един отстрелян”, ядоса се министърът. И разясни: “Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. Но много лошо удари в мен, защото аз не съм точно политик, експанзивен съм и не съм се научил да гълтам такива неща.”

Банов, който даде първото си интервю за “24 часа” - още в сряда, когато гръмна скандалът, отново увери, че записът срещу него е пипан и е компилация. Доста колеги - не само от ГЕРБ, но и на Йончева, му звъннали за подкрепа. Министърът призна, че е обиден на Стефан Данаилов: “Очаквах, че Мастъра ще ме подкрепи, познаваме се отдавна. А чета, че трябвало да се оттегля, докато тече проверката. Браво бе, Мастъре!”

“Право на опозицията е да критикува, но в аванс да се произнася присъда, е прекалено”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв. 

Факсимиле от публикацията, разкриваща схемата, по която Ангел Ангелов е рекетирал различни хора от властта.
Факсимиле от публикацията, разкриваща схемата, по която Ангел Ангелов е рекетирал различни хора от властта.

БОИЛ БАНОВ
БОИЛ БАНОВ