Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният прокурор Валентин Вълков (вляво) и Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, обявиха разкритите схеми и арестите.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Окръжният прокурор Валентин Вълков (вляво) и Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, обявиха разкритите схеми и арестите. СНИМКА: АВТОРЪТ

Задържан е и посредник, било бизнес за цели махали

Председателката на ТЕЛК - Ловеч, д-р Донка Минкова бе арестувана в четвъртък, съобщи окръжният прокурор Валентин Вълков.

Тя и посредник, чрез когото са текли паричните потоци към комисията, са задържани за 72 часа след оперативна разработка на ГДБОП.

Преди около година окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на това производство в сряда са били извършени претърсвания и изземвания на множество

документи,

компютри и

немалка сума

пари от 17 адреса в Ловешка област.

Провеждат се разпити на свидетели, една част от циганския етнос, които са получавали неправомерно решения от ловешката ТЕЛК със завишен процент на инвалидност. А при част от лицата, които са се сдобили с решения, не е имало никакво заболяване.

С постановление на наблюдаващия прокурор като обвиняеми са привлечени председателят на ТЕЛК и един от посредниците, обясни прокурор Вълков. Предстои внасяне на искане за постоянното им задържане. Следващите дни

ще бъдат

задържани още

хора, между тях

и лекари

- един или двама.

Иззети са общо 37 хил. лв. - 16 хил. от посредника, останалите са открити в дома на д-р Минкова.

Няколко десетки души са засегнатите от действията на ТЕЛК. “Надяваме се, че част от иззетите документи касаят тези решения”, каза още прокурор Вълков.

Четиримата лекари от комисията плюс още двама медици били замесени в схемата, стана ясно от думите му.

Злоупотребата с държавни пари от лица с увреждания е приоритетна за МВР, увери шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. “Апелирам към лекарското съсловие да не се поддава на такива корупционни практики”, допълни той.

Източвани са огромни средства от фондове на държавата, предназначени за наистина болни хора. “В следващите седмици и месеци

ще се чуе за още

по-фрапантни

случаи”,

обеща Спиридонов.

Схемите за източване били различни. Според една от тях посредник предлагал на наистина болни да им бъде завишен процентът за инвалидност срещу заплащане. В другите случаи посредниците предлагали на здрави да получат решения за инвалидност.

Тарифата тръгва

от 200-300 лева

и стигала до 1000 в Ловешка област. На други места в страната фалшивите документи стигали и до 2500 лева.

По думите на прокурор Вълков няма опасност наистина болни хора да останат без пенсии. Предстои обаче назначаването на експертизи.

“Има цели села и огромни махали, издържащи се от този бизнес. Тази практика трябва да бъде пресечена”, зарече се шефът на ГДБОП.

“Този казус е част от общите действия за ефективен контрол на дейността на комисиите. Хората няма да пострадат по никакъв начин. Има достатъчно ТЕЛК-комисии и лекари, които да работят в тях”, коментира зам. здравният министър Жени Начева.

Не за първи път ТЕЛК - Ловеч, се сблъсква с разследващите органи. През 2004 г. започна следствие срещу тогавашния състав на комисията, което продължи година и половина. Съдебното дело трая няколко години, а обвинителният акт бе близо 700 страници. За източването на 80 000 лв. от фонд “Пенсии” през 2009 г. шефката на същата ТЕЛК д-р Боряна Хинова бе осъдена на затвор от 3 години и половина.