Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Частни съдебни изпълнители (ЧСИ) влязоха с полиция в имението на Николай и Евгения Баневи в столичния кв. “Бояна”, за да опишат къщата им. Причината е издаден през 2018 г. от Софийския градски съд изпълнителен лист за вземане от 102 000 лв.

С помощта на ключар съдебните изпълнители проникнаха в спалните на милионерите малко след 9 ч в четвъртък. До намесата им се стига след дело между две фирми в арбитражния съд за търговски и потребителски спорове в София. Молител по него е фирма “М. ПЛОД.Б” ЕООД, а ответник - “Партнърс комерс” на Баневи.

Спорът е свързан с договор за заем от 15 000 лв. Той е сключен през 2015 г. Според клаузите “М. ПЛОД. Б” ЕООД дава на 3 пъти по 5000 лв. за срок от 1 година. Ако заемът бъде просрочен, се

дължи неустойка,

5 пъти по-голяма

от заема - 75 000 лв.

По онова време управител на “Партнърс комерс” е синът на Банев, който е кръстен на баща си - Николай. Договорът обаче е подписан от упълномощената от него Мария Гъркова. (Виж карето.)

През 2018 г. частният арбитражен съд решава, че дружеството “Партнърс комерс” дължи 90 хил. лв. Заедно с арбитражната такса, адвокатски хонорари, разноските и лихви сумата набъбва.

“Тя е между 102 хил. и 103 000 лв.”, каза пред “24 часа” Гавраил Хрусанов, адвокат на Баневи. Той и колегата му Христо Ботев твърдят, че Баневи не са знаели за изпълнителното дело.

Проверка на “24 часа” показва, че решението по арбитражния съд е от 14 юни 2018 г. Оттам отказаха всякаква информация и коментар с мотива, че са длъжни да пазят конфинденциалност.

“По нито едно дело няма да ви кажем нищо”, заяви мъж, който дори отказа да се представи.

В имота на Баневи вчера влезе помощник съдебният изпълнител Атанаска Петканова с двама-трима колеги от известна кантора в София. В имота имаше и 10-ина души охрана. За около 2 часа съдебните изпълнители описали палата на Баневи, които в момента са в ареста по дело за данъчни престъпления и пране на пари.

Имотът е около

3300 кв. м,

каза по-късно адвокат, присъствал на огледа. Съдебните изпълнители огледали 3-те етажа на къщата и басейна, но мебели, телевизори и други вещи не са описвани. Огледът има за цел да се види само недвижимата собственост, поясни пред “24 часа” адвокат Хрусанов. 

“Станахме свидетели на класически пример за нахлуване в чужд имот. Земята, в която е построена сградата, е собственост на друго дружество. А самата сграда от години е апортирана. В момента зад оградата няма никакво имущество, собственост на дружеството, осъдено по изпълнителното дело”, поясни той пред Нова тв.

Атанаска Петканова отказа да съобщи какво точно е описано. “Не мога да ви дам детайли, нито да коментирам едната или другата страна, за нас те са равни”, каза тя.

Предстои да бъде назначен

експерт, който

да оцени палата

на Баневи

Той трябва да даде становище до 8 февруари. Длъжникът и кредиторът имат право да го оспорят и да поискат корекции. После вариантите за действие са няколко: длъжникът да плати доброволно, да се стигне до ново споразумение или до публична продан. При последния вариант собствеността се обявява от ЧСИ и всеки може

да види какво

се продава и

за колко

пари.

Претенции към Баневи имат и други по-малки и по-големи кредитори, сред тях НАП, БДЖ, министерството на регионалното развитие и др. Част от кредиторите се присъединили към делото на “М.ПЛОД.Б.” ЕООД. Седалището на фирмата е в блок в столичния кв. “Гевгелийски”. Справка в Търговския регистър покзва, че собственик е Бисер Илиев. До редакционноното приключване на броя той не бе открит за коментар.

Изпълнителният лист за дълга на дружеството на Баневи е издаден от Софийския градски съд на 9 октомври 2018 г. Няма ясна информация за колко пари точно претендират другите кредитори. Пред журналисти в “Бояна” адвокат Димитър Петров, представлявал фирмата-взискател по делото срещу “Партнърс комерс”, заяви, че вземането на неговия доверител е “за над 100 000 лв., но държавата е с над 1 милион”. По неофициална информация част от кредиторите изчаквали, а други били на път да извадят изпълнителни листове.

Къщата на Баневи в “Бояна” се охранява от частна фирма. Първоначално, но не от семейството, е назначено физическо лице да пази имота. После пазачът наел охранителна фирма. За колко пари, не е ясно. Гардове останаха да пазят къщата на Баневи и след 11,30 ч, когато ЧСИ си тръгнаха.

Днес Банев-старши и съпругата му Евгения ще бъдат отведени под стража в спецсъда. Той ще заседава по нова молба на семейството олигарси за пускане от ареста. 

В петък Банев-старши и съпругата му Евгения ще бъдат отведени под стража в спецсъда. Той ще заседава по нова молба на семейството олигарси за пускане от ареста.
В петък Банев-старши и съпругата му Евгения ще бъдат отведени под стража в спецсъда. Той ще заседава по нова молба на семейството олигарси за пускане от ареста.

Банев-син: Направиха ме управител на 19 г.

Бях в Англия, нищо не съм подписвал

Направиха ме управител на фирмата “Партнърс комерс” на 19 г. Не съм подписвал никакви договори и изобщо не знам за какво става въпрос. Това е поредната измишльотина, каза за “24 часа” Николай Банев-син.

От години отношенията между него, баща му и мащехата му Евгения са влошени. Това станало, след като Николай разбрал, че негови подписи са фалшифицирани, така че уж не претендира за наследство от покойната си майка - поетесата Дочка Банева. Банев-син останал силно изненадан, когато в четвъртък научил от медиите, че като управител на фирма “Партнърс комерс” бил взел 15 000 лв. заем, който набъбнал до над 100 000 лв. Не изпълнявал никакви функции в дружеството, на което уж се водел управител. После по настояване на Евгения преупълномощил тогавашната юристка на фамилията Мария Гъркова.

Близки до семейството обясниха, че Николай бил сложен като управител на фирмата “Партнърс комерс”, докато още бил студент в Англия. Това е фирмата, която се води собственик на къщата на фамилията в кв. “Бояна”. “Практиката на Николай и Евгения Баневи беше такава - да слагат за управители на дружествата свои роднини”. По настояване на Баневи младият Николай снимал личната си карта в Англия. Изпратил копието и така го направили за управител на фирмата.

След време му се обадила Евгения, която му наредила да преупълномощи Мария Гъркова, която тогава била една от най-приближените до фамилията.

Юристката работи за семейството от 2008 г. По нейни думи първият казус, с който се занимава, е изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев. Отношенията между Гъркова и Баневи обаче се влошават през 2017 г. В момента тя е един от основните свидетели срещу арестуваното семейство.

Зад високите огради на имението пазят 10-ина гардове
Зад високите огради на имението пазят 10-ина гардове