Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българинът проф. Виден Табаков е бил в екипа, изпратил първия човек на Луната. Той е изобретил сплав, която издържа на високи температури и предпазва ракетния двигател. Това заяви бившият пилот на изтребители във ВВС на САЩ Георги Дренски при откриването на документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум" за живота и делото на прочутия наш учен. Експозицията е подредена в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, където ще остане две седмици.

"Проф. Табаков е световно име в космическите изследвания, за когото у нас се знае малко. През 2014-а, година преди да почине, е обявен за почетен член на НАСА. В университета в Синсинати е подготвил над 300 специалисти по инженерна механика. Работил е по много секретни проекти", посочи Румяна Атанасова, съорганизатор на експозицията заедно с Държавния архив. По думите й Нийл Армстронг е бил близък приятел на българина.

На откриването на изложбата в Пловдив бяха шефът на архивите доц. Михаил Груев /вдясно/ и зам.-кметът по културата Александър Държиков.
На откриването на изложбата в Пловдив бяха шефът на архивите доц. Михаил Груев /вдясно/ и зам.-кметът по културата Александър Държиков.

"Проф. Табаков е пример как човек от малко село - Стакевци, Белоградчишко, може да стигне до висините на космонавтиката", каза шефът на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Преди да полети към Луната, астронавтът е попитал българския учен дали ще се върне жив. Проф. Табаков е бил категоричен, че "Аполо" ще изпълни успешно мисията", разказа Георги Дренски. Самият той е последният докторант на нашия учен в университета в Синсинати.