Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Големите световни играчи отново започнаха бясно съревнование кой да овладее естествения ни спътник

Всяко мускулче по тялото й потрепва, а в погледа й различните емоции се сменят с невероятна скорост. Време е да тръгва. Затичва се, краката сякаш почти не докосват пистата, лети все по-бързо и по-бързо... тялото се отлепва от земята, гравитацията сякаш спира да действа точно в този момент и Стефка Костадинова прелетява над летвата, вдигната на 2 метра и 9 сантиметра от земната повърхност.

Трибуните на стадиона в Рим избухват в аплодисменти, а Костадинова победоносно вдига ръце към небето. Сякаш всички присъстващи на стадиона в Рим още тогава усещат, че новият световен рекорд в скока на височина ще се превърне в монумент от ранга на египетските пирамиди. Струва ви се пресилено? Статистиката ще ви отговори – този август ще се навършат 32 години от постижението на великата ни лекоатлетка. Много състезателки след това се опитаха да скочат поне един милиметър над нейните 209 сантиметра, но никоя не беше дори близо до целта. Рекордът й изглежда също толкова вечен, колкото са и легендарните гробници на египетските фараони.

И все пак ще дойде време, когато невероятният подвиг на нашата Стефка ще трябва да преклони глава.

Само че това няма да се случи на нашата планета. Нека се пренесем в бъдещето. Пътуването няма да е чак толкова дълго – само някакви си 500 или 1000 години напред. Представете си красив стадион, който е покрит с прозрачен купол. През него се открива прекрасна гледка към Земята. Мъжете, жените и децата по трибуните с нетърпение очакват опита на следващата състезателка в скока на височина. Тя се засилва и се оттласква от повърхността. Нашите пра на четвърта степен внуци ще видят нещо изумително. Тяхната любимка ще скочи невероятните 12 метра. Никой на стадиона обаче няма да се учуди от това постижение, тъй като то ще е направено на Луната. Там гравитацията е 17 процента от земната и тези 209 сантиметра на Костадинова ще набъбнат безпроблемно до 1200 сантиметра, за да се превърнат в нов световен и лунен рекорд.

Как Луната може да реши енергийните ни нужди за хилядолетия напред - четете в "Космос"