Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов. Снимка Архив
Красимир Каракачанов. Снимка Архив

Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако подпишем договор със САЩ, ще лети на крилата на най-добрия боен самолет, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти, помолен да коментира думите на президента Румен Радев, който определи конкурса за изтребителя като бутафорен. От 2004 г. досега бяха само илюзии - ще купуваме F16, ама стари, ще купуваме "Грипен", ще ремонтираме старите самолети, 14 години нашите пилоти летяха на крилете на илюзиите, а сега, ако сключим договор, ще летят на крилата на най-добрия боен самолет, каза Каракачанов.

По повод коментара на президента, свързан с това, че изхвърляме европейските участници в конкурса, Каракачанов каза, че до момента не е чул нито един европейски политик, министър от която и да е държава, да каже нещо по този въпрос. Не мога да разбера какъв е този български манталитет сами да обясняваме колко сме лоши, при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо, включително Швеция, посочи министърът и подчерта, че преговорите се водят между държави, а не между фирми.

Попитан дали вижда някаква грешка в конкурса, който Радев нарече бутафорен, Каракачанов каза, че за него, да твърдиш подобно нещо, и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна. Аз не съм си позволявал да нападам която и да е институция, допълни той. Тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, каза Каракачанов.

Каракачанов обясни, че от трите проекта двата, в които са се предлагали нови самолети, надскачат цената от милиард и половина. Имахме два варианта - да върнем процедурата в изходна точка или да пристъпим към конкретни преговори със страната, която според нас би могла да ни предложи по-добрия вариант за изтребител, посочи той.

Той заяви още, че не помни за година и девет месеца друго правителство и друг министър да е вдигал заплатите на военнослужещите с близо 20 процента. Не помня да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на съществуващата бойна техника, допълни той. За първи път откакто беше премахната наборната военна служба, през 2018 г. постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали, отбеляза още Каракачанов.

Министърът на отбраната откри днес фотоизложбата "Ветерани" във Военния клуб в София. Тя е организирана от Българското национално самоуправление гр. Кечкемет (Унгария) и се реализира със съдействието на Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България.

Проектът е по повод 75-тата годишнина от края на Втората световна война.

Фотосите са на фотографа и художник Бахгет Искандер. Експозицията ще остане до 15 февруари във Военния клуб, след което ще бъде показана в страната и чужбина.