Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бащата на водородната бомба Едуард Телер.
Бащата на водородната бомба Едуард Телер.

След големия успех с "Венера" и "Буран" на българите главният конструктор и двамата проектанти са поканени да изнесат доклад на Третия конгрес по суперкомпютърни приложения, който се провежда в Санта Клара, Калифорния. Любопитното е, че САЩ не са поканили руснаци, а българи.

"Американците очакваха отчет за изминатия път и получените резултати", разказва проф. Стоян Марков. На конгреса присъстват представители от четири страни – Япония, Германия, Франция и България.

Събитието е открито от бащата на американска водородна бомба и съветник по националната сигурност на

четирима

президенти

- проф. Едуард Tелер. Негови са думите, че “Мирът в света се крепи на двете бомби – руската и американската”.

“Този известен и дълбоко уважаван в целия свят физик изнесе много интересно и съдържателно слово", спомня си проф. Марков. В него Tелер моли руснаците в залата да предадат на съветското ръководство, че американците са готови за тясно сътрудничество в областта на космическите технологии и суперкомпютърните приложения, включително и за предотвратяването на

сблъсък на Земята

с голям метеорит. Tелер посвещава десетина минути на тази тема и по-късно идеята му заляга в основата на сценария на филма Armageddon.

По време на почивката Марков отива да се запознае с проф. Tелер и да му каже, че не е руснак и ще му е трудно да предаде посланието му на съветското ръководство. Отговорът на бащата на водородната бомба е, че той е наясно с това. Но знае, че българите работят тясно с Института за космически изследвания в Москва. Разговорът между двамата трае около 10-ина минути, макар че има опашка от хора, които искат да говорят с проф. Tелер. Очевидно за него по-важно от всичко е било да се постигне баланс между двете суперсили и обединяването им около общи цели в Космоса.