Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от пакетите, открити в склад в стопански двор в Мировяне
Част от пакетите, открити в склад в стопански двор в Мировяне

Свидетел, включен в специална програма за защита, ще бъде разпитан в съда по делото за трафик на 14,5 т хашиш с кораб от Мароко до България.

132 пакета от пратката, увити в зебло и тиксо, бяха хванати през 2012 г. в камион на границата, а останалите 366 - в склад в софийското село Мировяне. Те са превозени дотам от рибното пристанище в Бургас с над 10 тира. Дрогата била скрита в палети с гиксокартон.

Защитеният свидетел ще бъде откаран в спецсъда на 28 февруари при засилни мерки за сигурност. По делото преди обед в четвъртък показания дадоха 5-има свидетели, сред тях трима шофьори. През 2012 г. те работели за спедиторска фирма и поемали курсове без да се интересуват от товарите.

“Изобщо не знам за какво ме викате. Не помня да съм ходил в Мировяне", каза един от шофьорите. Свидетелите заявиха, че не познават подсъдимите.

По фотоалбуми бивша служителка на таксиметрова фирма разпозна само Борислав Петров-Бобъра, който бе сред обвинените, но на 11 февруари 2017 г. той бе застрелян в София и делото срещу него бе прекратено. След тежко заболяване почина и друг от разследваните - шофьорът на камиона, в който са открити част от нартотиците.

От 8-те подсъдими в момента само Бойко Герасков е в ареста. Пред декември м. г. той бе пуснат срещу 25 000 лв. гаранция, но след протест на прокуратурата на закрито заседание апелативният спецсъд отменил решението и го оставил зад решетките.

Бойко е син на Людмил Герасков, който бе заподозрян от спецслужбите като един от организаторите на наркоканала. След акция "Сахара", при която трафикът бе разкрит, той бе обявен за издирване. Миналата година обаче се оказа, че е починал при мистериозни обстоятелства. Разследването за смъртта му още не е приключило.